Yksityisiä terveyspalveluja tarjotaan uudella reseptillä

Terveysfenixissä edistetään terveyttä ja otetaan huomioon potilaan kokonaistilanne. Omahoitaja toimii yhteyshenkilönä.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Yksityisiä terveyspalveluja tarjotaan Lappeenrannassa uudella reseptillä. Terveysfenixin ideana on terveyden edistäminen, ei pelkkä sairaudenhoito. Perinteisen lääkärivastaanoton lisäksi asiakasta palvelee omahoitaja, joka arvioi hoidon tarpeen, ohjaa jatkohoitoa ja toimii yhteyshenkilönä.

— Normaalisti potilas tulee erikoislääkärin vastaanotolle ja hakee apua tiettyyn vaivaan. Meidän tarkoituksenamme on selvittää potilaan kokonaistilanne ja järjestää apu ongelmiin, terveydenhoitaja Helena Puolakka sanoo.

Puolakan mukaan moni miettii kotonaan, kehtaako vaivan takia mennä lääkäriin.

— Meillä kynnys on matala, koska jokainen voi ensin ottaa yhteyttä hoitajaan, joka arvioi tarvitaanko lääkäriä.

Terveysfenixin toiminnassa on mukana myös yrittäjäverkosto Seniorisydän, jossa on edustettuna 15 eri toimialan hyvinvointiyrittäjää siivous- ja kotitalkkariyrittäjistä terapiapalveluita tuottaviin toimijoihin.

— Pystymme järjestämään jatkohoidon ja muut palvelut samalla kertaa yhdestä numerosta, erikoislääkäri Ritva Kauppinen sanoo.

AJATUS uudenlaisesta toimintamuodosta lähti asiakkaiden tarpeesta.

— Omien käytännön kokemusten ja asiakkailta saadun palautteen perusteella totesimme, että tällaiselle palvelulle on tarvetta, Kauppinen sanoo.

Kun lääkäri antaa ohjeita, potilas ei muista niistä kuin kymmenesosan. Hoitajan vastaanotolla asiat voi kerrata tai kysellä asioita etukäteen.

— Astmapotilaalle esimerkiksi opetetaan, kuinka PEF-mittaria oikealla tavalla käytetään, minkälainen on oikea puhallus, minkälaisia lukemia pitää olla ja mitä pitää tehdä, jos lukemat laskevat tai nousevat. Paras tulos saadaan, kun hoitaja opettaa asiat.

TERVEYSFENIXIN lääkäripalkkioihin saa Kela-korvausta samalla tavalla kuin muutenkin yksityislääkärin maksuihin. Hoitajapalveluista korvausta saa silloin, kun hoitoon on lääkärin lähete.

— PEF-ohjausta tai potilasohjausta Kela ei korvaa, mutta asiakkaalle hoito saattaa tulla edullisemmaksi sen vuoksi, että lääkäriin ei tarvitse tulla niin usein, Kauppinen sanoo.

Kroonisten sairauksien hoidossa kontrollikäyntejä lääkärin luona voi vähentää huomattavasti.

Lähetteet tiettyihin laboratoriokokeisiin voidaan myös hakea hoitajalta.

TERVEYSFENIXIN palvelut on suunnattu erityisesti seniori-ikäisille, esimerkiksi eläkkeelle jääneille, jotka ovat pudonneet työterveyshuollon ulkopuolelle.

— Se on ryhmä, joka hakee uudenlaisia palveluja. Pelkkä julkinen terveydenhoito ei heille välttämättä riitä, Puolakka sanoo.

Yrityksen vastaanottotilat ovat Lappeenrannan kylpylaitoksella.

— Kylpylaitos on tärkeä yhteistyökumppani, koska meillä ei ole kuntoutuspalveluja. Asiakkaamme tarvitsevat esimerkiksi tuki-ja liikuntaelinongelmiin kuntoutusta, ja sitä löytyy täältä tai muilta verkoston toimijoilta, terveydenhoitaja Paula Roilas kertoo.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Terveysfenix aloitti vastaanoton Lappeenrannan kylpylaitoksella, koska paikka on helppo ja ihmisystävällinen, sanovat Paula Roilas (vas.), Helena Puolakka ja Ritva Kauppinen.

Terveysfenix

Lääkintäkolmio Terveyspalvelut Oy:n, Terveyspalvelupuolakka Oy:n ja Etelä-Karjalan Terveyspalvelu Oy:n rekisteröimätön yhteenliittymä.

Tarjoaa terveydenhoitajan, keuhkotautien erikoislääkärin, synnytystautien ja gynekologian erikoislääkärin, urologian erikoislääkärin, gastrokirurgian ja yleislääketieteen erikoislääkärin palveluja.

Osa laajempaa hyvinvointiyrittäjien verkostoa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen