Jurvalassa harkitaan uusia toimia Kuutostie-asiassa

Kahden vuoden takainen traktorimarssi toi suunnittelu-rahoituksen uudelle tielinjaukselle, mutta rakentaminen uhkaa nyt siirtyä.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Liikenneministeri Anu Vehviläisen puheet uusien tiehankkeiden jäädyttämisestä nostivat huolen pintaan Luumäellä. Kunnassa pelätään nyt Jurvalan ohituksen sekä koko Kuutostien Lappeenrannan ja Taavetin välisen perusparannuksen siirtymistä hamaan tulevaisuuteen.

Vastausta mietitään kuumeisesti.

Liikenneministeri ja muut tierahoituksesta päättävät saavat olla varpaillaan luumäkeläisten reaktion suhteen. Sen Jurvalan seudun asukkaat osoittivat jo kaksi vuotta sitten masinoimalla traktorimarssin juhannuksen tienoon liikenteeseen.

Uutta marssia ei vielä ole suunnitteilla, mutta tulevat toimet ovat harkinnassa. Näin myöntää Jurvalan alueella toimivan Kangasvarren kyläyhdistyksen puheenjohtaja Esko Huopainen. Hän oli yksi kapinakenraaleista kaksi vuotta sitten.

KESÄN 2008 mielenosoitus sai paljon julkisuutta ja oli myös tuloksekas.

– Silloin saimme rahoituksen suunnitteluun. Nyt pitäisi saada rakentamisrahat.

– Jo talvella lähetimme kirjeen ministeri Vehviläiselle. Toimme siinä esiin toiveemme siitä, että Kuutostien remontti pitää saada jatkumaan kohti Luumäkeä sen jälkeen, kun käynnissä oleva remontti Lappeenrannan puolella valmistuu.

– Vehviläinen vastasi silloin, että asia jää seuraavaan hallituskauteen, kertoo Esko Huopainen.

JOUKOILLA Jurvalassa on Huopaisen mukaan sellainen henki, että jotain pitää taas järjestää rahoitusta vauhdittamaan.

– On siitä ollut puhetta. Jotain vastaavanlaista kuin kaksi vuotta sitten vai jotain muuta, sitä emme ole päättäneet. Mutta harkinnassa asia on.

– Mitään mieltä ei ole mennä eduskuntaan. Siitä ei olisi mitään hyötyä. Täällä paikan päällä pitäisi jotain tehdä.

– Tottakai ministeri Vehviläisen puheet huolestuttavat kovasti. Kuutostien remontissa olisi päästävä yhtä kyytiä eteenpäin.

LUUMÄEN kunnanjohtaja Terttu Heimala sanoo, että liikenneministerin kannanotto tuntuu luumäkeläisvinkkelistä tosi pahalta.

– Luumäen kohdalle on jäämässä todellinen pullonkaula, joka tulee ongelmaksi tienkäyttäjille. Koko maakunnalle tämä on paha asia.

Maakunnan infrastruktuurin rakentamisessa Kuutostien jatkohanke on listattu ykköshankkeeksi. Suunnittelun puolesta rakentaminen voisi alkaa jo ensi vuonna.

Huhtikuussa Luumäen kunnan edustajat kävivät yhdessä maakuntajohtaja Timo Puttosen ja tiejohtaja Antti Rinta-Porkkusen kanssa puhumassa hankkeen puolesta ministeriössä.

– Ei auta muu kuin yrittää edunvalvontaa edelleen tiukasti yhdessä. Jos jotain olisi tehtävissä, miettii kunnanjohtaja Heimala.

KUVATEKSTI

Arkisto/Jussi Latvala

Traktorit ja pitkä letka mielenosoittajia vyöryivät Kuutostielle Jurvalassa kaksi vuotta sitten. Jatkoa voi seurata.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä