Markku Piipponen löytää kuvattavaa kotipihaltaan

Mäntyperän kesänäyttely esittelee Savitaipaleen luontoa ja maisemia. Millimetrin tarkoissa kuvissa kaikki perhosten jalat ovat kohdallaan.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Luontokuvaaja Markku Piipponen vietti 1980-luvulla melkein kaiken vapaa-aikansa piilokojuissa. Syntyi komeita kuvia, mutta sitten Piipponen oivalsi, että kuvata voi muutenkin.

– Ihmiselämä ei riitä yhden pihan tutkimiseen. Sen sijaan, että lähtisi jonkin lajin perään, voi keskittyä pieneen alueeseen, Piipponen huomauttaa.

Savitaipaleen Kaihtulassa sijaitsevan yli satavuotiaan talonsa pihapiiristä Piipponen on tavoittanut oikeita harvinaisuuksiakin.

Perhostutkijain seuraan kuuluva kuvaaja on bongannut muun muassa nokisiiven sekä tuomi- ja ruostenopsasiiven satojen tavallisempien hyönteis-, lintu- ja kasvilajien joukosta.

Piipponen hakee hyönteisestä täydellistä kuvakulmaa, jossa jokainen tuntosarvi ja jalka esiintyy kohdallaan ja veitsenterävänä. Aikaa kuluu, mutta sitä ei luontokuvauksessa voi Piipposen mukaan säästellä.

ENNEN Mäntyperän kesänäyttelyä Piipposen valokuvia on ollut esillä Savitaipaleen kunnantalossa sekä Helsingissä ympäristökeskuksen tiloissa. Osa Mäntyperällä nähtävistä teoksista on julkisuudessa ensimmäistä kertaa.

Tiistaina avautunut Piipposen valokuvanäyttely Savitaipaleen Mäntyperällä Survajantie 1351:ssä jatkuu elokuun loppuun asti. Näyttely on auki aina kun talon emäntä Sirkka-Liisa Vaalivirta on kotona.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Melkein kaikki Markku Piipposen valokuvat on otettu Savitaipaleella, ja yli puolet kuvista on omalta kotipihalta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen