Kahden viikon hiekkatyö tuo 1 500 euroa

Yhteistyökumppanit tarjoavat asunnon ja ruoan hiekkalinnan veistäjille. Hiekkalinnan kokonaisbudjetti on kipukynnyksellä.

Teemu Saintula

LAPPEENRANTA. Brasilialaisella Jair Damascenolla on kahden viikon pätkätyö Lappeenrannassa. Paikalle hänet on hälyttänyt Lappeenrannan hiekkalinnan rakennusmestari Kimmo Frosti.

– Tapasin Kimmon Portugalissa muutama vuosi sitten. Nyt hän soitti, että tule tänne töihin.

Damasceno tuli. Hän näyttää tarkkaavaiselta perjantaina Lappeenrannan hiekkalinnan päällä. Hän on yksi 25:stä tämän kesän veistäjästä.

HIEKKALINNAA rakentavat vuosittain sekä alan ammattilaiset sekä sellaiset, joille veistäminen on harrastus. Frosti kuitenkin tietää tarkasti, minkälaiset ihmiset hän paikalle palkkaa.

Frosti saa kontakteja veistäjiin erilaisissa veistämistapahtumissa Suomessa ja ulkomailla.

– Katson minkälaisia töitä siellä muut tekevät, Frosti kertoo.

Damasceno elää veistämisellä. Ennen Suomea hän oli duunissa Turkissa. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Portugalissa ja Italiassa.

Damascenon omin materiaali on puu. Hän taiteilee kuvia puunrungoista. Hiekanveistoa hän on aikoinaan Brasiliassa opiskellut. Mies on kotoisin Santosista, läheltä São Pauloa.

Tämän vuoden veistäjistä seitsemän on ulkomailta. Lappeenrannan hiekkalinna haluaa hyvää jälkeä, ja tehdystä työstä maksetaan korvaus.

– Saan kahden viikon työstä 1 500 euroa ja lisäksi maksuttoman asunnon ja ruoan, Damasceno sanoo.

Kaikki hiekkalinnan veistäjät ovat Frostin työntekijöitä. Heidän palkkansa Frosti maksaa hänelle kaupungin maksamasta korvauksesta.

Veistäjäpiireissä on lisäksi sellainen yleinen käytäntö, että järjestäjä maksaa veistäjän lennot.

Lappeenrannan seudun yrityspalvelujen tuotepäällikkö Kari Niemelä ei halua kertoa tarkkaan heidän Frostille maksamaansa summaa.

– Se on alle 100 000 euroa.

Asunnon ja ruoan veistäjille tarjoavat hiekkalinnan yhteistyökumppanit.

Koko hiekkalinnan budjetti on 150 000 euroa. Siihen kuuluvat Frostin lisäksi muun muassa vartiointipalvelu, markkinointi ja kesätyöntekijät. Niemelän mukaan vartiointi vie aika paljon rahaa. Aluetta vartioidaan kameralla koko ajan. Lisäksi viikonloppuisin paikalla on vahvennettua vartiointia ja muinakin aikoina piirivartiointia.

Hiekkaa voidaan käyttää uudestaan eri vuosina. Hiekkalinnaan tarvitaan hiekan lisäksi vain sen päälle laitettavaa puuliimavesiseosta.

HIEKKALINNAN budjetti on ollut samansuuruinen jo monena vuotena. Kaupunki maksaa suurimman osan. Yhteistyökumppaneiden osuus on silti kymmeniätuhansia euroja.

– Nykyinen budjetti on kipukynnyksellä, Niemelä huomauttaa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Englantilainen Jamie Wardley tekee Lappeenrannan hiekkalinnaan tulivuorta dinosaurusten keskelle.

Lahtelaisen Kirsi Pasasen käsissä dinosaurus saa liskomaiset muotonsa.

Brasilialainen Jair Damasceno tuli Lappeenrantaan keikkaduuniin. Mies saapui Suomeen Turkista.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula