Päivi Tikkanen muistelee lämmöllä vuosiaan juhlivan LuPon riveissä

Luumäen Pojat on vaikuttanut seurakartalla 90 vuotta. Päivi Tikkasen tie menestykseen siivittyi juuri LuPon kautta.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Naisten 3 000 metrin Suomen ennätys on aikuisen iässä. Sen juoksi Päivi Tikkanen Tokion MM-kisoissa 1991. Aika oli 8.41,30.

Jo 12 vuotta aiemmin hän kipitti saman matkan alle kymmenen minuutin. Ja se aika puolestaan on edelleen ikäluokan piiriennätys Etelä-Karjalassa. Nuoren naisen seura oli tuolloin Luumäen Pojat.

Tänä vuonna 90 vuotta täyttävän LuPon riveihin on kuulunut monia lahjakkuuksia, joiden nimiä voi edelleen bongata nuorten ennätystilastoista. Sieltä löytyvät Päivi Tikkasen ohella muun muassa nimet Antero Juntto ja Heikki Kainlauri.

Kuulantyöntäjä Junton ja puolimaileri Kainlaurin menestysvuodet osuivat 1960-luvulle. Molemmat menestyivät aikuistenkin SM-tasolla ja edustivat Suomea maaotteluissa.

PÄIVI TIKKANEN on kotoisin Savitaipeelta, mutta liittyi LuPoon vuonna 1973.

– Seuran miehet houkuttelivat, että heillä olisi viestiporukka. Siitä se lähti.

– Savitaipaleella ei ollut valmentajia ja asuttiin aika lähellä Luumäen rajaa. Liukkosen Mara tuli silloin Ruokolahdelta Taavettiin valmentajaksi.

– LuPoa edustin sitten vuoteen 1980 asti.

Aviosäätyyn hän oli astunut edellisenä vuotena Esa Tikkasen kanssa ja Esa oli ottanut myös vaimonsa valmennusvastuun. Seuraksi vaihtui tuolloin Viipurin Urheilijat.

– Kyllä LuPon vuosista on hyviä muistoja. Nyt kun olen täyttänyt jo 50, alkaa lapsuutta ja nuoruutta muistelemaan ihan eri lailla, Päivi Tikkanen tunnustaa.

TAAVETIN kentällä kilpaa hän muistelee juosseensa viimeksi kenttäremontin jälkeen pidetyissä kentän vihkiäiskilpailuissa.

– Marahan se sinnekin houkutteli.

– Kilpauran aikana Savitaipaleelle mennessä tai sieltä tullessa usein pysähdyttiin Taavetissa. Siellä kentän ympäristössä on hyviä maastoja.

Pitkällä urallaan Päivi Tikkanen saavutti 22 ratamatkojen Suomen mestaruutta ja yhteensä 49 henkilökohtaista mitalia. Tokion ennätysjuoksussaan hän sijoittui neljänneksi. Maratonin hän on taittanut aikaan 2.28,45.

Viimeisin kerran numerolappu rinnassaan hän juoksi eräässä syyshölkässä vuonna 2003.

JUOKSEMISTA hän ei ole lopettanut.

– Juoksen edelleen ihan päivittäin, harvemmin enää kahta kertaa päivässä. Mutta vähintään sata kilometriä kertyy viikossa. Jos joku päivä jää väliin, ei se maailmaani kaada.

Perhe on asunut pitkään Järvenpäässä. Komea talo on Satukallion kaupunginosassa. Tytär Minttu täytti hiljattain 11 vuotta.

Luumäen Pojat järjestää 90-vuotisjuhlakisansa ensi viikon keskiviikkona Taavetin kentällä. Kello 18 alkavat kilpailut ovat nuorisokansalliset.

KUVATEKSTI

Arkisto/Pekka Hölkki

Luumäen Pojissa juoksu-uransa aloittanut Päivi Tikkanen oli Suomen naisten kestävyysjuoksun kärkinimiä vuosikaudet. Vuonna 1990 Päivi Tikkanen (oik.) kävi Kimpisen Karelia Gamesissa 3000 metrillä kovan kilpailun Saksan Ute Pippingin kanssa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä