Matka todellisuuden kummallekin puolelle

Ruokolahtelaisessa Galleria Antareksessa katsotaan toden taakse.

Mari Pajari

RUOKOLAHTI. Pintamuistin takana olevat kuvat ja kokemukset heijastuvat ruokolahtelaisen Galleria Antareksen seinille kesäkuun ajan. Joutsenolaisen kuvataiteilijan Saara Pakarisen teoksissa todellisuus harsitaan limittäin alitajunnan ja solumuistin kanssa.

– Tutkimusmatka ei ole se mitä tapahtuu, vaan ympäröivän toden tausta. En ole niinkään kiinnostunut ihmisistä. Hehän toteuttavat tarjottuja asioita, kertoo Pakarinen.

Ihmisiäkin Pakarisen teoksissa silti on. Kauniina häilyvät hahmot Nimetön-teoksessa hän esittelee omiksi sukulaisikseen. Henkilökohtaisena hän ei kuvia koe, sillä tekstiilityön ja grafiikan yhdistelmällä hahmot jäävät etäisiksi.

– Yritän katsoa sinne, mitä nainen kantaa syvemmällä. Jotain, mikä elää sisällä sukupolvelta toiselle.

Kauas katsominen jatkuu Pakarisen tapeteissa. Uteliaisuus siihen, miten kukin seinänsä kuorruttaa kertoo Pakarisen mielestä enemmän elämän moniulotteisesta kontekstista kuin henkilökohtaisesta tasosta.

Pakarisen työskentelytavat ovat myös osaltaan liikkumista eri tasoilla. Ompelun ja grafiikan yhdistäminen ei ole kaikkein yleisin taiteenteon muoto, eikä Pakarisen mukaan myöskään helpoin. Pitkä ompelutyö alkaa alusta, jos sen päälle printattu grafiikka epäonnistuu.

Uusi tekemisen tapa löysi Pakarisen aikuisiässä uudelleen.

– Olen neulonut jo ihan lapsena nukelleni vaatteita. Ompelu on työnä tavallaan arkipäiväistä, mutta myös valtavan meditatiivista, Pakarinen kertoo.

Haasteellinen tekniikka istuu Pakarisen töihin hyvin. Hänen mieltymyksensä paremmin kirjallisuudesta tunnettuun tyylisuuntaan, maagiseen realismiin, näkyy printin ja hentojen lankojen yhdistelmästä.

Realistiseen kuvaukseen nivoutuvat maagiset elementit antavat Pakarisen mielestä teokselle syvyyttä.

– Häilyvät rajat kiehtovat minua, Pakarinen kuvailee.

Tyylilajin tunnetuimman edustajan, Gabriel García Márquezin ohella Pakarinen nostaa suuntauksesta esille John Irvingin uusimman teoksen sekä Toni Morrisonin, myös kuvissaan. Kolmiosainen kunnianosoitus Morrisonille sisältää hahmona Pakarisen vanhan nuken kasvot.

Toden tausta -näyttely Galleria Antareksessa Ruokolahdella 1.-24. kesäkuuta.

KUVATEKSTI

Mari Pajari

Niin tai näin, toteaa Saara Pakarinen kaksiosaisessa teoksessaan. Ompelu ja grafiikka vuorottelevat näyttelyn kuvissa paikkoja totuudesta taustoihin.

Saara Pakarinen

Joutsenolainen kuvataiteilija ja taidegraafikko.

Valmistunut Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta.

Työskentelee Joutsenon vanhalla rautatieasemalla.

Toimii opettajana Lappeenrannan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa.

Kirjoittaja:
Mari Pajari