Vesi kiertoon Mellonlahdella

Pengerretyn pohjukan kirkastaminen on osa Vuoksen kehittämissuunnitelmaa. Joen matkailu- ja virkistyskäyttö tulee Imatralla uuteen tarkasteluun.

Matti Veijalainen

IMATRAN kaupunki teettää Vuoksen uuden hyödyntämissuunnitelman. Tekniseen erityistarkasteluun tulee Mellonlahden virkistyskäytön vaaliminen.

Patopenkereellä muusta Vuoksesta erotetun lahden samentuminen halutaan ehkäistä veden kiertoa parantamalla.

– Tavoitteena on ratkaisu, jolla veden vaihtuvuutta voidaan nopeuttaa ilman että eroosio murentaa herkkiä rantoja, ympäristötarkastaja Arto Ahonen Imatran seudun ympäristötoimesta kertoo.

Tehtävä on vaativa, koska Mellonlahden pinta on Vuoksen pintaa korkeammalla.

AHOSEN mukaan kalastuksen tarpeisiin Mellonlahden veden laatu vielä riittää, mutta uimakelpoisuuden varmistaminen edellyttää toimia.

Patopenger rakennettiin aikanaan turvaamaan Mellonlahden puhtautta. Tarpeet ovat muuttuneet Vuoksen puhdistuttua. Pengerluvan antaessaan vesioikeus edellytti Mellonlahden virtauksen parantamista, jos lahden veden laatu uhkaa muuttua muun Vuoksen vettä huonommaksi.

Mellonlahden kalaisuus on varmistettu istutuksilla. Lahdessa on myös vahva rapukanta. Mellonlahti on erikoisalue, missä myös onkiminen ja pilkkiminen edellyttävät Vuoksen kalastuslupaa. Ravustusluvat on jaettu kaupungin arpajaisilla.

Mellonlahden teknisten ratkaisujen suunnittelu kilpailutetaan rahoituksen järjestyttyä. Vuoksen virkistyskäytön yleissuunnitelman tekoon kaupungin tämän vuoden budjetissa on pohjarahaa. Ulkopuolista hankerahoitusta on haettu ELY-keskukselta.

VUOKSEN kehittämistarpeista on laadittu esiselvitysluonnos. Selvityksen laatineen kaupunginmuseon intendentin Minna Kähtävä-Marttisen mukaan Vuokselle pitää laatia matkailullisen kehittämisen kokonaissuunnitelma sekä virkistys- ja matkailukäyttöä edistävä toimenpideohjelma.

Matkailun kulttuurikohteiksi Vuoksen varteen on ideoitu muun muassa kalevalalaiseen kulttuuriperintöön perustuvaa Kalevalanmaa-keskusta sekä valtakunnallista matkailumuseota.

Perustamissuunnitelmia tehtiin, mutta hankkeet jäivät toteutumatta.

VUOKSEN näkyvin matkailutoimija on nykyään Vuoksen lautturiyhtiö kalastuspuistoineen. Uudempia tulokkaita on koskinäytöksiä vaijeriliu’ uissaan hyödyntävä Imatra Express.

Vuoksi on Kähtävä-Marttisen selvityksen mukaan vielä hahmottumaton matkailukohde. Suuria kysymyksiä on, miten virta tuotteistetaan ottamaan osansa Imatran vapaa-aikakeskuksen ja Rauhan matkailualueen kasvusta.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Mellonlahden veden laatu aiotaan turvata Vuoksesta erotetun altaan veden vaihtuvuutta lisäämällä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen