Sote-piiri neuvottelee parikkalalaisten hoidosta

Sote-piiri on maksanut parikkalalaisten erikoissairaanhoidosta Itä-Savon sairaanhoitopiiriin odotettua enemmän.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Itä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirit joutuvat neuvottelemaan uudelleen pelisäännöistä.

Neuvotteluissa selvitetään menettelytapa, jonka perusteella parikkalalaisia potilaita lähetetään erikoissairaanhoitoon Itä-Savon sairaanhoitopiiriin eli sosteriin.

– Kuvittelimme, että suurin osa parikkalalaisten erikoissairaanhoidosta hoituisi Lappeenrannassa, sanoo terveyspalvelujen palvelujohtaja Markku Hupli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä eli sote-piiristä.

– Mietimme nyt, että pitäisikö meiltä aina varmistaa maksusitoumus ennen hoitoon lähettämistä. Toinen asia on selvittää tulkinta vanhasta hoitosuhteesta.

Menettelytapa ja hoitosuhde nousivat esille keväällä, kun parikkalalaisten hoitosuunta jatkuu Savonlinnaan ja sosteriin uppoaa rahaa. Sote-piiri valmistautui ostamaan sosterista tänä vuonna erikoissairaanhoitoa 1,5 miljoonalla eurolla, mutta nyt rahaa on kulunut jo reilu miljoona.

HUPLIN mukaan Parikkalan terveyskeskuksessa on toimittu normaalisti, eikä potilaita ole lähetetty Savonlinnaan liian hölläkätisesti. Hän näkee sairaanhoitopiireissä eri käytäntöjä.

– Meillä on toimintatapana ollut lyhyt erikoissairaanhoidon jakso ja potilaan lähettäminen terveyskeskuksen asiakkaaksi, jolloin erikoissairaanhoidon hoitosuhde katkeaa. Itä-Savossa potilas voi olla erikoissairaanhoidon potilaana pitkän aikaa monen hoitojakson ajan.

Sote-piirissä ei siten ymmärretty, kuinka paljon Savonlinnaan jäi potilaita ns. vanhaan hoitosuhteeseen.

Huplin mukaan myös laskutustapa on erilainen.

HUPLI selittää rahaongelman syntymistä myös hoitotakuujonojen purkamisella.

– Itä-Savon sairaanhoitopiiri on kutsunut hoitotakuun jonoissa olevia potilaita muun muassa leikkauksiin. Me emme tienneet, kuinka moni parikkalalainen on jonossa eikä sitä osannut kertoa etukäteen Parikkalan kuntakaan.

Hupli ei usko, että Itä-Savo lypsäisi rahaa potilaiden hoidoilla, vaan hän pitää hoitotakuujonojen purkamista normaalina käytäntönä.

Kesäkuun jälkeen Itä-Savon hoitotakuujonoissa ei pitäisi olla enää parikkalalaisia, kun Parikkalan sairaanhoitopiirin vaihtumisesta Etelä-Karjalaan on kulunut puoli vuotta.

PARIKKALALAISILLE sairaanhoitopiirien ongelmat eivät Huplin mukaan merkitse mitään.

– Meillä menee rahaa kahdessa paikassa, kun Lappeenrannassa on varattu lääkäreitä ja tiloja parikkalalaisille. Mahdollisen lisälaskun maksavat sote-piirin kunnat.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen