Imatralainen musiikkiyrittäjä tuomittiin jättikorvauksiin

Imatralaisyrittäjä joutuu maksamaan Teostolle ja Gramexille huijaamisesta yhteensä 124 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Sarita Blomqvist

IMATRA. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi imatralaisen vuokramusiikkiyrittäjän kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta törkeästä petoksesta, petoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta.

TUOMIOT törkeistä petoksista tulivat siitä, että yrittäjä ei ollut raportoinut vuokraamiaan musiikkikappaleita ja esityspaikkoja täydellisinä Teostolle ja Gramexille. Petostuomion yrittäjä sai, koska myi laitteensa toiselle yritykselle ja sopi toimittavansa niihin edelleen musiikit, vaikka hänellä ei ollut siihen oikeutta.

Vuokramusiikkiyrittäjä joutuu maksamaan Teostolle korvauksena yhteensä lähes 39 000 euroa ja Gramexille yli 60 000 euroa. Hän joutuu myös maksamaan järjestöjen oikeudenkäyntikuluja yli 25 00 euroa.

Tuomittu teki rikokset vuosina 2002-2004.

KÄRÄJÄOIKEUS hylkäsi yhden syytteistä. Nettiradiota muistuttavan DSB-toiminnan osalta yrittäjä ei saanut tuomiota. Yrittäjä toimitti 12:lle ravintolalle internetin kautta taustamusiikkia yhdeksän erilaisen musiikkikanavan kautta. Kanavilla soi yhteensä noin 5 000 kappaletta. Myöhemmin yrittäjä toimitti musiikit musiikkitietopankista kierrättämällä kappaleet Yhdysvalloissa toimivan Digitally Imported Inc -nimisen yhtiön palvelimen kautta.

– Tältä osin olen pettynyt. Uskon, että tätä puidaan vielä hovissa, sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Tapaus tuli julki, kun yrittäjä lopetti toimintansa ja myi jukebox- ja taustamusiikkilaitteensa eteenpäin. Jutun esitutkinnan hoiti Keskusrikospoliisi.

MUSIIKKIYRITTÄJÄ kiisti syytteet ja korvausvaatimukset. Yrittäjä vetosi siihen, ettei hän tiennyt sopimuksen yksityiskohtia, koska sopimus oli solmittu yrityksen edellisen omistajan ja järjestöjen välillä.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist