Kultaisen iän autot saivat hymyilemään

Suur-Saimaan ympäriajo toi veteraaniajoneuvot tien päälle. Parhaat autot ja asut sekä tarinat palkitaan taas.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANNASSA Auto-Killan pihassa kymmenet vanhat autot ja kaksipyöräiset odottivat lauantaina aamupäivällä Suur-Saimaan ympäriajon starttia. Auringonpaiste sai punaiset ja mustat, kaarevat ja vahatut pellit säihkymään.

Asu-ajoneuvokilpailuun osallistujat olivat pukeutuneet ajan mukaisiin asuihin. Kilpailuun kuului myös, että autokunnilla oli oma tarinansa kerrottavanaan. Oli kuin he olisivat autoineen eksyneet paikalle jostain englantilaisesta sarjasta tai vanhasta kotimaisesta elokuvasta.

Kurt Fagerstedtilla, Jyrki Salolahdella, Teija Kotomäellä ja Anne-Mari Hintikalla Espoosta oli vuoden 1939 Rolls Royce Wraithin vierellä hopeiset pikarit kädessä. Oltiin matkalla Suursaareen ennen sotia. Kotomäki ja Hintikka olivat ilmettyjä hienostonaisia, joilla kuulemma oli Rollseja autovaja pullollaan.

PUNAISESSA kuplavolkkarissa -69 odotti naisseurue. Kuljettaja Anne-Mari Koljander-Siira myönsi reilusti nukahtaneensa rattiin. kun hän oli esittelemässä Saimaan maisemia Ameriikantädilleen. Kuljettajalla todellakin oli vaaleanpunainen aamunuttu yllään ja paplarit päässä.

Täti Anitta Kämppi-Pärnänen luki etuistuimella vuoden 1966 Seura-lehteä tukka ajanmukaisesti laitettuna 60-luvun tyyliin. Takapenkin kyytiläinen oli Lotta Pärnänen. Seurue saapui Mikkelistä.

Vuoden 1958 mallia olevan De Soto -kuormurin ovessa lukee O. Nenonen ja Pieksämäki. Olavi Nenonen siinä oli lähdössä kuljettamaan 15 mottia kuorittua propsia. Puukauppa ei kuulemma oikein vedä, kun samat pöllit on lavalla kuin viime vuonnakin. Kuljettajan asun täydensivät flanellipaita ja pussihousut. Etupenkin huoltojoukon muodosti vaimo Leila Irmeli.

Nenonen on osallistunut kaikkiin ympäriajoihin, siis nyt oli vuorossa jo 18. lähtö.

— Kuormuri on ollut poissa vain kerran, kun se oli hieman kipeänä.

Ajoneuvot lähtivät minuutin väliajoin Lappeenrannasta kohti Imatraa, sieltä Ruokolahden ja Puumalan kautta Mikkeliin. Aikuisia ja lapsia oli alkumatkasta Lappeenrannassa katujen varrella vilkuttamassa ja valokuvaamassa. Hymy nousi väkisin huulille veteraaniautojen menoa katsoessa.

Auto-Killan pihalle jäi muutamia tuoreita öljytippoja. Mutta pienet tiputukset veteraaneille sallittakoon.

ETELÄ-KARJALAN Vanhat Ajoneuvot ry järjestää vuosittain yhteistyössä Mikkelin Mobilistit ry:n kanssa kaksipäiväisen Suur-Saimaan Ympäriajo -tapahtuman juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna. Tässä muodossa ajoja on järjestetty vuodesta 1993 lähtien.

Ajo on tarkoitettu museoajoneuvoikäisille, entisöidyille tai hyvässä alkuperäiskunnossa oleville mobiileille ja konepyörille. Ajoneuvojen vähimmäisikä on 30 vuotta. Tänä vuonna autokuntia oli mukana pari sataa.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen