Rikosmäärissä raju kasvu alkuvuonna Etelä-Karjalassa

Poliisin tietoon tulleet rikokset kasvoivat eniten Etelä-Karjalassa. Omaisuusrikoksia tehtailtiin urakalla.

Tenho Tiilikainen

ETELÄ-KARJALAN rikostilastot tämän vuoden kuudelta ensimmäiseltä kuukaudelta ovat synkkää luettavaa. Rikosten määrä kasvoi Etelä-Karjalassa koko valtakunnan tasolla mitaten suhteellisesti eniten, 11 prosenttia.

Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2010 tammi-kesäkuussa kaikkiaan 204 000 rikosta. Se on 3 200 tapausta (kaksi prosenttia) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Päijät-Hämeessä tietoon tulleiden rikosten määrä aleni lähes viidenneksen ja Ahvenanmaalla lähes kolmanneksen.

Etelä-Karjalassa poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli alkuvuoden aikana 5 253 rikosta, 500 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Rikosylikomisario Ilkka Pöyhiän mukaan kasvu selittyy paljolti omaisuus-, huumausaine-, pahoinpitely- ja kunnianloukkausrikosten kasvulla. Omaisuusrikosten tekijöinä on paikallisten yrittäjien lisäksi usein myös ulkomaalaisia.

– Kevään aikana vietiin tavallista enemmän polkupyöriä, perämoottoreita ja veneilytavaraa sekä myös skoottereita ja mönkijöitä. Helsingin satamasta saatiin kiinni virolaisliiga, jonka hallusta tavattiin myös täältä anastettua tavaraa, Pöyhiä kertoo.

Pöyhiän mukaan ulkomaalaiset varkaat tekevät Suomeen täsmäiskuja hit and run -periaatteella. Nopea keikka ja saaliin kanssa pois maasta.

Aika erikoinen, mutta taloudellisesti merkittävä, anastuskohde on ollut kupari.

– Kuparivarkauksia on ollut paljon. Kohteina ovat olleet jopa suuret ja painavat kuparikelat.

Omaisuusrikokseen syyllistyvät paikalliset ovat useimmiten nuoria miehiä. Pöyhiän mielestä alaikäisten osuus ei ole juurikaan kasvanut. Mutta varkaudet ovat pääsääntöisesti miesten töitä.

HUUMAUSAINERIKOSTEN kasvu taas perustuu pitkälti poliisin tutkinnassa olleeseen isoon huumevyyhteen.

– Se poiki aika paljon nimikkeitä myös alapuolelleen.

Yhtenä uutena piirteenä ovat kunnianloukkaukset. Niistä tehtiin alkuvuoden aikana 111 ilmoitusta.

– Useimmat ilmoituksista koskevat internetin sosiaalisissa yhteisöissä olleita kirjoituksia, joita jotkut ovat katsoneet itseään loukkaaviksi. Nuoret tuntuvat tässä mielessä olevan aika tarkkoja kunniastaan, Pöyhiä sanoo.

Perinteinen murhe Etelä-Karjalan poliisille ovat myös rattijuopot. Rattijuoppoja saatiin kiinni 126, törkeästä rattijuopumuksesta epäiltyjä 195. Tässä Etelä-Karjala on tilastokummajainen.

Lähes kaikissa muissa maakunnissa tavallisten rattisten määrä ylittää törkytapaukset.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Alkuvuosi on ollut kiireinen Etelä-Karjalan poliisille.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen