Saari Linen rahat loppuivat orastavan nousun kynnyksellä

Suhdannelainaa ei herunut Finnveralta lupauksista huolimatta. Konkurssi ajoi yhteistyö- kumppaneitakin ahtaalle.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Konkurssi aloitti ja päätti Tapio Saarisen yrittäjäuran. Vuonna 1976 nuori mies rakensi yritystoimintaa entisen työnantajansa raunioille, nyt 34 vuotta vanhempana hän myy oman konkurssipesänsä varastoa.

-Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet elämämme kovimmat. En toivo vastaavaa kenellekään, Saarinen toteaa.

Huonekaluja valmistaneen Saari Linen kaatoi pitkittynyt lama. Viime vaiheessa Finnvera vielä tuuppasi jaloilleen yrittäneen perheyrityksen takaisin kanveesiin.

VAIKEASTA 1990-luvusta yritys selvisi, kun valuuttaluottoja ei ollut. Hillitön halpatuonti ja kilpailutus söivät kuitenkin koko ajan kotimaisen huonekalutuotannon kannattavuutta.

Saari Line pärjäsi, kun yhteistyötä tehtiin noin seitsemän muun pienen yrityksen kanssa. Markkina-alueena oli koko Suomi, sekä huonekaluliikkeet että marketit. Hyvä maine toi Saarisille vakiintuneen asiakaskunnan.

Jo vuoden 2008 keväällä nähtiin, että markkinat nikottelivat. Täydellinen pysähdys tuli elo-syyskuun vaihteessa. Myynti väheni hetkessä 50 prosentilla.

-Pantiin kaikki peliin, ei uskottu että lamasta tulisi näin pitkä.

KEVÄTTALVELLA 2010 säästöt oli syöty, mutta markkinat vain seisoivat. Saarinen kysyi Finnveran Lappeenrannan aluetoimistosta suhdannelainaa, jota tarjottiin talouskurimukseen joutuneille yrityksille.

-Tehtiin laskelmat ja kaikki näytti hyvältä. Laina oli heidän mittapuullaan niin pieni, ettei sitä tarvinnut hyväksyttää Helsingissä, ja myönteinen päätös luvattiin parissa viikossa.

Päätöksen sijasta tuli kutsu palaveriin Finnveran ja pankin kanssa. Kaikesta sovittiin sulassa sovussa ja inhimillisiä tekijöitä korostettiin, kun Saaristen koti oli yrityksen yhteydessä.

Viikkoja kului, ja äkkiä Finnvera ilmoitti irtautuvansa suunnitellusta hankkeesta. Yritystoiminta ei kuulemma ollut kannattavaa.

-Meitä riiputettiin löysässä hirressä kaksi kuukautta ja annettiin katteettomia lupauksia. Sitten kielteisen päätöksen teki ihminen, joka ei ollut tavannut meitä eikä käynyt katsomassa yritystä.

Saari Line hakeutui konkurssiin toukokuun lopussa. Silloin markkinoilla näkyi jo orastavaa kasvua, huhti-toukokuun ennakkotilaukset olivat vuoden 2006 tasolla.

Niitä tilauksia Saariset eivät tee. Osa koneista on jo myyty ja myyntiin menee kotikin. Saari Linen rahoituspäätöstä odottaneista yhteistyökumppaneista kolme on lopettanut ja neljäskin ajaa alas tuotantoaan.

-Mielelläni olisin tehnyt vielä kymmenen vuotta töitä, mutta yrittämisen edellytykset on minulta nyt viety.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Tapio Saarisen elämäntyö sortui käyttöpääoman loppumista seuranneeseen konkurssiin. Saarinen haluaisi keskustella kasvokkain sen valtion viranomaisen kanssa, joka viranhaltijapäätöksellään eväsi yritykseltä suhdannelainan pankin tuesta huolimatta.

Tapio Saarinen

Suomenniemeläinen yrittäjä.

Huonekaluja valmistanut yritys Saari Line toimi entisellä Kakkolan koululla vuosina 1979-2010.

Vaimo, yhtiökumppani ja työtoveri Pirjo Saarinen.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen