Sulo on näytelmässä oma hidas itsensä

Sami Sivonen muokkasi Tankki täyteen tv-sarjan Imatran Asemapaikan kesäteatteriin.

Sari Pullinen

IMATRA. Sami Sivonen on uskollinen Tankki täyteen -fani. Hän on pitänyt sarjasta lapsesta asti ja katsonut isänsä nauhoittamat jaksot uudelleen ja uudelleen. Orimattilassa hän näki pari vuotta sitten tv-sarjasta muokatun kesäteatteriversion ja ajatteli, että se olisi hauska itsekin ohjata.

— Mutta en pitänyt kaikista heidän ratkaisuistaan. Halusin itse tehdä toisella tavalla, Sivonen kertoo.

Näytelmäkirjailijaliitosta, jonne käsikirjoittajat Neil Hardwick ja Jussi Tuominen olivat sarjan oikeudet myyneet, heltisi lupa dramatisoida näytelmäversio uusiksi. Alkuperäiskäsikirjoittajat eivät nähneet tarpeelliseksi tarkistella Sivosen tekstiä. Päähahmot ja huoltamoidyllin Sivonen piti ennallaan, pieniä rooleja hän karsi ja yhdisteli.

Syksystä asti Sivonen teki töitä tiivistäen tv-sarjan ensimmäisistä kuudesta jaksosta kahden tunnin mittaisen kesäteatteriversion.

— Haastan katsojan tarkkaavaisuuteen, hän paljastaa.

Tankki täyteen -sarjan ydin on Sivosen mielestä pienen yrittäjän ahdinko. Tragikoominen huumorikin tulee siitä, vaikkei itse asiassa mitään hauskaa olekaan.

Sivosen oma suosikki sarjassa on Reinikainen.

— Hän tulee, kertoo vitsin ja lähtee pois. Reinikainen keventää tunnelmaa, vaikka hänen huumorinsa onkin mustaa.

Sivonen on miettinyt, mikä näitä ihmisiä pitää yhdessä. Kahvila-apulainen saa huonoa palkkaa, mutta pysyy silti Viléneillä töissä. Juhana kaipaa maailmalle, mutta lähtemisestä ei tule mitään.

— Kovasti yritetään kaikkea, mutta asiat tahtovat mennä pieleen.

Roolit jaettiin talvella. Koko homman avain oli se, että Esko Keinänen suostui Reinikaiseksi. Jorma Piispanen on Sivosen mielestä ehdoton Sulo, hiljainen hämäläinen. Henna Laitinen oli riemuissaan Emmin roolista. Juhanana nähdään Antto Hinkkanen, jota Sivonen kehuu mainioksi koomikoksi.

Rovastiksi Sivonen sai Ismo Harjun, entisen Imatran teatterin näyttelijän.

Vaikeinta tv-sarjan saattamisessa näyttämölle lienee kohtausten vaihto. Televisiossa se onnistuu helposti, mutta näyttämöllä on pidettävä huolta siitä, ettei tarinan kulku häiriinny. Toisinaan tarvitaan tulevasta vihjailevaa välikemusiikkia. Sitä esittää Ullan roolissa nähtävä Veera Pulkkinen.

Tänä kesänä Sivonen on työskennellyt Imatran kesäteatterissa ohjaajan assistenttina ja tarpeistonhoitajana. Opiskelupaikkakunnallaan Kokkolassa hän on tehnyt rooleja kaupunginteatterissa sekä ohjannut lapsia ja nuoria Kokkolan lisäksi Pieksämäellä ja Ylivieskassa.

— Palkkaa saa kaupunginteattereista, mutta näyttelemisen into on harrastajateattereissa, Sivonen summaa.

Tankki täyteen -näytelmästä piti tulla Sivosen opinnäytetyö Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun teatteri-ilmaisun ohjaajaopinnoissa, mutta valmistumista piti lykätä töiden paljouden vuoksi.

Tankki täyteen Asemapaikan kesäteatterissa Imatralla, ensi-ilta keskiviikkona 11. elokuuta kello 19. Sen lisäksi 12 esitystä, joista viimeinen 5. syyskuuta.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Tällä hetkellä, kun Tankki täyteen -näytelmän harjoitukset ovat meneillään ja ensi-iltaan on aikaa kaksi ja puoli viikkoa, ohjaaja ja dramaturgi Sami Sivonen pohtii, pitäisikö vielä jättää joitain kohtia pois.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen