Turistireissu ei kiinnosta

Uusi valmentaja ja harjoittelun virittäminen palauttivat Ilona Rannan motivaation. Vammatkin ovat vihdoin kiertäneet aiturin, vaikka paarman puraisu toi pakkolevon.

Vesa Salminen

LAPPEENRANTA. Vammoja, pettymyksiä, paikallaan polkemista. Alavireiset vuodet pakottivat Ilona Rannan hakemaan muutosta.

– On ihan eri fiilis ollut nyt.

– Tänä kesänä täytyy mennä jo paremmin, että motivaatio riittää. Parin vuoden ajan tuntui, että tää ei ole enää hauskaa.

Uutta vauhtia 400 metrin aituri on hakenut viime syksystä lähtien siskonsa Millan valmennuksessa. Pitkä yhteistyö Markus Iitiän kanssa päättyi Rannan mukaan lähinnä valmentajan siviilikiireisiin.

– Kun itse panostat täysillä ja kaikki on siinä urheilussa…tässä vaiheessa se vaatii kovaa panostusta.

Yhteistyö siskon kanssa on toiminut.

– Molemmat kuuntelevat oikeasti toisiaan, mutta myös kyseenalaistamme toisten ratkaisuja.

Uuden virikkeen toi myös muutto Helsinkiin talveksi. Marras-maaliskuun stadilainen jatkoi reissuaan suoraan etelän leirille ja palasi Lappeenrantaan vasta kesäksi.

POLKUPYÖRÄÄ Rannat eivät ole lähteneet keksimään uudelleen, mutta peruskuntoa ja nopeuskestävyyttä on pohjustettu enemmän ja palauttavia harjoituksia lisätty.

– Sillai on tuntunut hyvältä, että ollaan oikeilla jäljillä. On itseluottamusta, että tästä oikeasti tulee jotakin, Ilona Ranta sanoo.

Hän uskoo, että yhteistyön tulokset uuden valmentajan kanssa alkavat näkyä toden teolla vuoden kuluttua.

Appiukko, hiihtovalmentaja Jarmo Punkkinen on kertonut jotain vinkkejä peruskunnon luomisesta ja palauttavista harjoituksista, mutta ei ole muuten osallistunut harjoitusohjelman suunnitteluun.

KAIKEN PITÄISI olla kohdallaan, mutta viime kisoissa ei ole kulkenut. Syy on epäselvä, mutta lähimpänä totuutta voi olla paarman purema mökillä. Voimakas allergiareaktio turvotti jalan ja toi pakkolevon.

– Rytmillisesti on ollut ihmeen kauan hakemista. Aika asteittain mennään eteenpäin.

– Nyt tuntuu, että rytmit alkavat löytyä.

Harjoituksissa ei nelosen aitoja voi tykittää montaa kertaa peräkkäin kisavauhdilla. Rytmityksen hakeminen vaatii onnistuneita kilpailuja.

BARCELONAN EM-kisojen tärkein hetki Rannalla on ensi tiistaina kello 10, jolloin juostaan 400 metrin aitojen alkuerät. LUM:n aituri ei yleensä aamuerissä ole viihtynyt.

Virettä on haettu entistä aikaisemmilla herätyksillä.

– Nyt parhaat treeniajat ovat tulleet jo aamulla.

Yhdet EM-kisat ja kahdet MM-kisat käyneelle urheilijalle pelkkä joukkueeseen pääsy ei enää tuo sytykettä.

– Kyllä minua inhottaa todella paljon, jos se alkueriin jää.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Liiketalouden opintojen loppu ammattikorkeakoulussa häämöttää jo, mutta Ilona Ranta elää urheilun ehdoilla. Kaikki on pelissä Helsingin vuoden 2012 EM-kisoihin saakka.

Ennätys tarvitaan

Göteborgin EM-kisoissa

2006 välieriin pääsi naisten

400 metrin aidoissa ajalla 56,44. Ilona Rannan ennätys kolmen vuoden takaa on 56,48.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen