Yritysvalmennus helpotti korjaamon paperitöitä

Tuomas ja Joonas Lavonen kävivät yritysvalmennus-kurssin ja ottivat ohjat isänsä yrityksessä. Konekorjaamon sukupolvenvaihdosta suunniteltiin pitkään.

Otto Ponto

LAPPEENRANTA. Kaksi kaivinkonetta nököttää jähmettyneenä Konekorjaamo Lavosen hallissa Puralan kylässä.

Uusi yrittäjä Tuomas Lavonen häärii yhden koneen parissa. Hän tekee kaivinkoneeseen sähkövarustelua lisähydrauliikkaa varten.

Yrittäjäksi Tuomas Lavonen tuli veljensä Joonas Lavosen kanssa vuodenvaiheessa.

Korjaamon sukupolvenvaihdos tapahtui silloin virallisesti, kun yritysmuoto vaihtui toiminimestä osakeyhtiöksi ja veljesten isä Heimo Lavonen myi osakekannan pojilleen.

– Sukupolvenvaihdoksesta puhuttiin pitkään, ja yritykseen tarvittiin lisää työvoimaa, sanoo Tuomas Lavonen.

Lavosen veljesten lisäksi yrityksessä työskentelee koneasentaja Tomi Mikonsaari. Tuomas Lavonen arvioi, että lisätyövoimaa ei lähiaikoina tarvita. Sesonkityöläisiä on vaikea käyttää, koska korjaamiseen tarvitaan merkkikohtaista erikoiskoulutusta.

– Perustamisessa riitti kyllä paperitöitä, mutta onneksi olen tutustunut jonkin verran korjaamon kirjanpitohommiin jo aikaisemmin, muistelee Tuomas Lavonen.

Veljekset hankkivat eväitä yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yritysvalmennuskurssilla, jolla on tänä vuonna käynyt runsaasti väkeä.

– Siellä käytiin läpi yrityksen markkinointia, perustamista ja muun muassa verotusasioita, sanoo Tuomas Lavonen.

Kuuden päivän mittaisen kurssin anti oli osittain tuttua, mutta myös uutta tietoa tuli.

Veljekset huomasivat kurssin hakiessaan starttirahaa yritykselleen ja ilmoittautuivat sille heti.

Koneiden korjaaminen Puralassa alkoi yli 30 vuotta sitten. Palkkatöidensä ohessa Heimo Lavonen korjasi ja maalasi traktoreita ja muita pienempiä koneita vanhassa navetassa.

Toiminta laajeni hiljalleen, ja vanha navetta on purettu Puralasta.

Nykyään Konekorjaamo Lavonen ei juuri ehdi pieniä koneita korjaamaan. Eniten työllistävät Komatsun ja Lännen koneiden sopimushuollot.

– Töitä on tänä vuonna riittänyt hyvin. Talvella jopa tavallista enemmän. Lomaakin ehtii ehkä pitää, Tuomas Lavonen kertoo.

Korjaamo tekee pääosin huoltotyötä, mutta myös sähkövarustelua.

Korjaamon sijainti 15 kilometrin päässä kaupungista ei ole Lavosen mukaan ongelma. Raskaita koneita joudutaan joka tapauksessa kuljettamaan lavetilla.

Jos koneita ei kuljeteta, korjaajat kulkevat koneiden luo. Korjauskeikkoja Lavoset tekevät Kotkan, Mikkelin ja Imatran muodostaman kolmion sisällä, joskus pidemmällekin.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Konekorjaamon yrittäjä Tuomas Lavonen huoltaa muun muassa Komatsun kaivinkoneita yhdessä veljensä Joonas Lavosen kanssa.

Kirjoittaja:
Otto Ponto