Energiaveroista tulee miljoonan lisäkustannus Kaukaan Voimalle

Yhtiön johto pelkää turpeen verotuksen nostavan myös puuperäisten polttoaineiden hintoja. Investointi biovoimalaitokseen tuo kuitenkin vakautta energian hinnoitteluun.

Jyrki Nuottimäki

Lappeenranta. Ensi vuodesta alkaen perittävät uudet energiaverot lohkaisevat noin miljoona euroa Kaukaan Voima Oy:n (KVO) vuosituloksesta.

Toimitusjohtaja Jukka Kiuru pelkää turpeen energiaveron korottavan myös metsästä saatavan puuperäisen polttoaineen markkinahintaa. Sen merkitys on iso, koska turpeen osuus polttoaineena on vain noin 20 prosenttia.

– Mikäli turpeen vero nostaa puupolttoaineen hintoja, nousevat verouudistuksen kustannusvaikutukset jopa 2-3 miljoonaan euroon.

Kiuru ei täysin usko hallituksen vakuutteluihin biopolttoaineiden verotushyödyistä energian tuottajalle.

– Hallitus ei taida puuta myydä. Kyllä se on markkinahinta, mikä määrää puuperäisen polttoaineen hinnan. Turve ja puu kilpailevat keskenään, ja toinen heiluttelee aina myös toisen hintaa.

Kaukaan Voima ei pysty hyödyntämään merkittävästi hallituksen risupakettia, koska polttoaineesta noin 60 prosenttia on tehtaiden omaa ylijäämäpuuta kuten kuorta, sahanpurua ja vaneriviilua. Sen käyttöä ei tueta.

– Puhdasta risupakettitavaraa meille tulee noin 20 prosenttia polttoaineiden kokonaismääristä. Siitä saatava tuki on ollut runsaan puolen miljoonan euron luokkaa, Kiuru laskee.

Kiurun mukaan Lappeenrannassa sijaitseva voimalaitos on mallioppilas vallitsevassa energiapolitiikassa. Käytettävällä polttoaineella on suuri kotimaisuusaste ja merkittävä työllistävä vaikutus.

– Meillä on yhdistettyä lämmön- ja sähköntuotantoa, teollisuus ja kaupunki ovat kimpassa ja olemme Suomen suurin biopolttoaineen käyttäjä tänä vuonna. Silti saamme veromuutoksen seurauksena yhdestä kolmeen miljoonaan lisäkuluja.

Uudet verot tuntuvat myös kuluttajan kukkarossa. Lappeenrannan Energian asiakkaat ja UPM:n Kaukaan tehtaat maksavat energiastaan aiempaa enemmän.

Voimalaitosinvestointi tuo kuitenkin kilpailuetuja, koska se vakauttaa tulevaa hintatasoa. Entinen tapa tuottaa energiaa olisi vielä kalliimpaa.

– Uuden energiaverotuksen hinta olisi noin viisi miljoonaa euroa kalliimpi, jos uuden laitoksen energiamäärät tuotettaisiin UPM:n ja Lappeenrannan Energian vanhoilla tuotantotavoilla, Kiuru laskee.

Sähköveron tuleva korotus sen sijaan ei rasita voimalaitoksen tuotantokustannuksia. Laitoksen omaan käyttöön tulevasta sähköstä ei tarvitse edelleenkään maksaa veroa. Se peritään vasta loppuasiakkailta eli Kaukaan tehtailta ja Lappeenrannan Energian asiakkailta.

– Tavallisen kuluttajan sähkön hinta nousee ainakin veronkorotuksen verran, todennäköisesti vielä enemmän tuotantokustannusten nousun kautta, Kiuru arvioi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki