Joutsenon kirkko saa uuden maalipinnan

Uusi ehompi ulkoasu koristaa kirkkoa viimeistään lokakuussa. Ensi vuonna Joutsenossa juhlitaan kirkon 90-vuotista taipaletta.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Joutsenon kirkko saa uuden maalipinnan. Kirkon väritys pysyy remontin jälkeen entisenlaisena. Helle on hidastanut töitten edistymistä, mutta Lappeenrannan seurakuntayhtymän teknisen isännöitsijän Teijo Kankkusen mukaan uusi ehompi ulkoasu korostaa kirkkoa viimeistään ensi lokakuussa.

– Sää vaikuttaa paljon siihen, miten remontti edistyy, mutta tavoitteena on kuitenkin saada se kuntoon ensi lokakuun 15. päivään mennessä.

Uuden julkisivun kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 160 000 euroa.

– Toivottavasti siinä myös pysytään, vaikka tällä hetkellä ei olekaan tiedossa, miten paljon muun muassa vanhaa rappausta irtoaa. Toivottavasti ei paljon.

– Rappaukset ovat paikoittain huonossa kunnossa, Kankkunen sanoo.

RAKENNUSTELINEET ympäröivät hupun sisällä olevaa Joutsenon kirkkoa. Kirkko on remontin ajan arkisin kokonaan pois käytöstä. Kirkkoherra Osmo Kontisen mukaan viikonloppuisin kirkkoa voi kuitenkin käyttää.

– Näillä järjestelyillä mennään ainakin sinne lokakuun puoliväliin saakka.

Kontisen mukaan kirkon maalaus on työläs ja vie aikaa.

– Kalkitseminen vaatii sopivan kostean kelin.

Vuoden 2011 elokuussa Joutsenossa juhlitaan kirkon 90-vuotista taipaletta.

JOUTSENON kirkko peruskorjattiin edellisen kerran 15 vuotta sitten. Tuolloin kirkossa uusittiin penkit, tehtiin sisä- ja ulkomaalaus, kunnostettiin parvekkeiden penkit, uusittiin äänentoistojärjestelmä ja kirkon kellojen soittoautomatiikka, asennettiin murto- ja palohälytinjärjestelmä sekä tehtiin urkujen täyshuolto.

– Kirkkojen julkisivuja uusitaan noin kymmenen vuoden välein, Kankkunen toteaa.

Hänen mukaansa seuraavana on vuorossa Lappeen kirkko. Se joudutaan maalaamaan lähivuosina.

– Vesikatto maalattiin kaksi vuotta sitten. Yhdeksän vuotta sitten maalattiin kirkon julkisivu.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Joutsenon kirkon julkisivun pitäisi valmistua lokakuussa, vaikka kuumuus onkin hidastanut remonttia. Kirkko on rakennustöiden ajan poissa käytöstä arkisin, mutta viikonloppuisin sitä käytetään normaalisti.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen