Muuttuvassa Imatra-maisemassa Väärätalo on pysyvää

Imatran muutoksen näkee tutustumalla kaupunginmuseon valokuva-arkistoon.

Sari Pullinen

IMATRA. Vaalea nainen kameran kanssa tallentamassa imatralaisia katunäkymiä on jo ehtinyt pelästyttääkin kaupunkilaisia. Mutta huoli on turha: Tuija Halosen aikeet ovat kunnialliset. Hän valokuvaa kesätyökseen Imatraa kaupunginmuseon valokuva-arkistoon. Uudet otokset päätyvät arkistoon siellä jo olevien 262 000 tallenteen seuraksi.

Maanantaina Halonen etsiytyi sopivaan paikkaan koskiuoman reunalle saadakseen koko Valtionhotellin takasivun tähtäimeensä.

Vuoksi, Valtionhotelli ja Kruununpuisto ovat neljä vuotta Imatralla asuneelle Haloselle itselleen mieluisimmat kaupunkinäkymät. Myös Siitolan kartano miellyttää naista, joka on jo valmistunut taidemaalariksi. Parhaillaan hän opiskelee vielä valokuvausta.

— Oikein odotan, että pääsen kuvaamaan Vuoksen varrelle. Vesi on niin hieno elementti.

Halosella on mukanaan kartta ja kuvauspäiväkirja, joihin on tarkkaan merkitty, missä hän on jo käynyt. Lappeentie 36:tta on kuvattu idästä lähteen, ja Koskenparrasta joka suuntaan.

— Kuvaan hyvällä säällä mahdollisimman paljon, ja jos tulee sateisia päiviä, siirryn kuvankäsittelyyn, Halonen kertoo.

Imatrankosken lisäksi hän liikuu Paajalassa, jonne on noussut paljon uudisrakennuksia, sekä kylpylän ympäristössä, jotta tulevaisuudessa laajentuvan kylpylän nykyilme saadaan talteen.

Myös Kolmen ristin kirkko sekä kaupungin- ja virastotalo sekä kulttuurikeskus tulevat tallennetuiksi, samoin sairaalan ranta, satamat ja Meltolassa seisovat vanhat portinpielet. Tarkoitus on mennä kuvaamaan myös Tornansaarelle, jos lupa heltiää.

Halonen valokuvaa Imatran yleisilmeen, mutta miten sitä voisi kuvata sanoin?

— Heti tulee mieleen Big band -viikko. Silloin on vilkasta, ja Imatra herää eloon. Mielestäni Imatra on ystävällinen ja karjalaisen välitön, siisti kaupunki, Halonen määrittelee.

— Koko kaupungille vahvan leiman antaa Vuoksi.

Viimeksi Imatraa on kuvattu arkistoon kymmenen vuotta sitten.

— Kun katselin 70-luvulla otettuja valokuvia, niissä näkyi Imatran ajoja ja Valtionhotelli, joka oli ennen remonttia aika harmaa. Siinä oli vanha Jaffa-mainos, ja terassilla istui punaposkisia ihmisiä.

Kun Halonen oikein innostuu työstään, saattaa ajantajukin mennä. Hänen on laitettava kännykän herätyskello soimaan, jotta hän ehtii ajoissa sulkemaan taidemuseon ovet.

KUVATEKSTI

Tuija Halonen

Imatran kaupunginmuseon valokuva-arkisto

Imatran kaupunginmuseon valokuva-arkisto

Tuija Halonen

Kesällä 2010 pankkirakennus Tainionkoskentien, Helsingintien ja Imatrankoskentien risteyksessä Imatrankoskella on muuttunut ravintolaksi.

Nykyisessä Tainionkoskentien, Helsingintien ja Imatrankoskentien risteyksessä maisemaa hallitsi KOP:n talo vuonna 1961.

Lappeentien varrella Imatrankoskella vuonna 1959 sijaitsi muun muassa L. Siitarin Muotiliike.

Kesällä 2010 niin kutsuttu Väärätalo seisoo yhä Lappeentien katunäkymän päässä Imatrankoskella.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen