Kuuminta sataan vuoteen

Heinäkuun helteet olivat historialliset. Rajuilma aiheutti tuhoja mutta ei rikkonut ennätyksiä. Siitepöly teki allergisten heinäkuusta tukalan.

Sanna Kailanto

HEINÄKUUN helle-ennätykset kirjoitettiin tänä kesänä uusiksi Etelä-Karjalassa. Kuumin Lappeenrannassa mitattu lämpötila on nyt 34,6 astetta. Uusi ennätyslukema mitattiin lentoasemalla heinäkuun 28. päivä. Huippulukemat saavutettiin viiden aikaan iltapäivällä.

-Lappeenrannassa ei ole ollut yhtä lämmintä lähes sataan vuoteen, meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Kokonaisuudessaan heinäkuu oli kuumempi kuin koskaan aikaisemmin. Kuukauden keskilämpötila oli Lappeenrannassa tänä kesänä 22,7 astetta. Edellinen Lappeenrannan ja koko Suomen ennätys, 22,1 astetta, mitattiin heinäkuussa 1925.

Lappeenrantalaisia hellittiin heinäkuussa 24 hellepäivällä. Lämpötila nousi kymmenenä päivänä vähintään 30 asteeseen. Edellinen hellepäiväennätys syntyi vuonna 2003. Silloin Lappeenrannassa riitti hellettä 19 päiväksi. Pisin helleputki kesti 15 päivää, eli yhtä pitkään kuin tänäkin vuonna. Ilmatieteen laitos on tilastoinut hellepäiviä vuodesta 1961. Lappeenrannan lämpötiloja on mitattu 1900-luvun alusta asti.

Heinäkuun lopussa riehunut Asta-rajuilma aiheutti laajoja tuhoja mutta ei päässyt Etelä-Karjalassa ennätysvauhtiin. Lappeenrannan Hiekkapakan havaintoasemalla keskituuleksi mitattiin 14 metriä sekunnissa. Puuskatuulet ylsivät 19,5 metriin sekunnissa. Niiden nopeus jäi alle myrskytuulen virallisen rajan, joka on 21 metriä sekunnissa.

-Poikkeuksellista tässä myrskyssä oli se, että se tuli yöllä, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pirkko Karlsson sanoo.

Lämmin kesä on koetellut siitepölyallergiasta kärsiviä. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin mukaan Kaakkois-Suomessa on ollut heinien siitepölyä neljänneksen keskimääräistä enemmän.

Siitepölyn huippulukemat mitattiin heinäkuun alussa. Silloin yhdessä ilmakuutiossa oli 137 siitepölyhiukkasta. Suurempi siitepölypitoisuus on mitattu Kaakkois-Suomessa vain kerran vuonna 2004.

Siitepölykausi oli pahimmillaan kesäkuun lopusta heinäkuun toiselle viikolle. Lämpimän kesän vuoksi kausi alkoi noin viikon etuajassa, mutta toisaalta helteet lyhensivät heinien kukintakautta. Useimpien heinien kukinta on jo ohi.

KUVATEKSTI

Arkisto/Mika Strandén

Myllysaaren uimaranta Lappeenrannassa houkutteli vilvoittelijoita ja auringonpalvojia koko heinäkuun.

Kirjoittaja:
Sanna Kallanto