Liikuntatoimi esittää maksuja juniorien harjoitusvuoroihin

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimi esittää toimialan tulotavoitteen täyttämistä lasten ja nuorten harjoitusvuoro-maksuilla. Nuoriso- ja liikuntalautakunta päättää asiasta loppuvuoden aikana.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin liikuntapaikkojen maksuttomat juniorivuorot uhkaavat jäädä historiaan.

Lappeenrannan liikuntatoimi aikoo esittää urheiluseurojen lasten ja nuorten harjoitusvuoromaksujen käyttöönottoa liikuntapaikoillaan ensi vuonna, jotta toimiala pysyisi talousarvion raameissa.

– Kaupunginhallituksen talousarvio-ohjeen perusteella olemme siinä tilanteessa, että taksoja on pakko tarkistaa. Jostakin se tulo on saatava, eikä meillä ole käytännössä muuta tuloa kuin liikuntapaikkojen käyttömaksut, Lappeenrannan nuoriso- ja liikuntajohtaja Ilkka Oksman toteaa.

Vaihtoehto juniorien harjoitusvuorojen maksullisuudelle on korottaa hinnaston muita kohteita, kuten tähän asti on tehty.

Liikuntatoimessa kuitenkin arvioidaan uimahallimaksujen korottamisen johtavan yleisökatoon, eikä kipuraja ole kaukana aikuisten ja juniorien kilpailumaksuissakaan.

LIIKUNTAPAIKKOJEN hinnaston päättää nuoriso- ja liikuntalautakunta. Ensi vuoden hinnasto tulee lautakunnan käsiteltäväksi loka-marraskuussa. Yhden juniorien harjoitusvuoron hintahaarukaksi esitetään noin 5-30 euroa liikuntapaikasta riippuen.

Muutos koskisi noin 50 urheiluseuraa, jotka ovat varanneet kaupungin liikuntatiloista noin 30 000 juniorivuoroa. Tulovaikutus kymmenen euron keskihinnalla olisi noin 300 000 euroa, joka kattaisi neljäsosan liikuntatoimen vuoden 2010 korjatusta tulotavoitteesta.

LIIKUNTATOIMESSA uskotaan, että juniorien harjoitusvuorojen maksullisuus tehostaisi liikuntatilojen käyttöä. Tällä hetkellä seurat voivat varata junioreilleen salivuoroja ilmaiseksi riippumatta siitä, onko niille tarvetta.

Maksuttomuuden myötä osalla vuoroista on käynyt vain muutamia junioreja, tai ne ovat jääneet kokonaan käyttämättömiksi.

– Pieni maksu ohjaisi siihen, että otetaan käyttöön vain se, mikä todella tarvitaan. Siitä jäisi vapaata aikaa niille muille tarvitsijoille, Oksman sanoo.

VUOSI SITTEN juniorien harjoitusvuoroille esitettiin kahden euron tuntimaksua kaikilla liikuntapaikoilla.

Tuolloin nuoriso- ja liikuntalautakunta päätti pitää juniorien harjoitusvuorot maksuttomina, mutta uimahallien kertamaksuja nostettiin 15 prosentilla ja muita maksuja viidellä prosentilla.

– Kaksi kolme vuotta sitten kaupunginhallitus ja -valtuusto päätti, että tulojen määrää nostetaan junioreiden maksuja korottamatta. Maksuttomuudelle on ollut hurjan vahva poliittinen tahto Lappeenrannassa, mutta loppuvuodesta tämä asia keskusteluttaa varmasti, Oksman uskoo.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Jalkapalloseura PEPO:n poika- ja tyttöjuniorit ovat tuttu näky Lappeenrannan pallokentillä läpi vuoden. PEPO:n F8-pojat perehtyvät joka viikko jalkapallon saloihin Ammattikoulun tekonurmella.

Liikuntatoimen tulotavoite

kaupungin talousarvioissa

2007: 815 000 EUR (nousua edelliseen vuoteen 8,7 %)

2008: 867 000 EUR (+8,6 %)

2009: 940 400 EUR (+6,9 %)

2010: 1 084 100 EUR* (+14,4 %)

*) Uutena tulonlähteenä koulujen liikuntasalien tulot kasvatus- ja opetustoimen puolelta. Korjattu 1 200 00 euroon helmikuussa 2010 (+27,6 %).

Lähde: Lappeenrannan liikuntatoimi

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen