Päävalmentajan näköinen mies

Mika Haakana ei tunne paineita, vaikka mestaruuden jälkeen kakkostilakin voi tuntua Catzin kannattajista tappiolta.

Vesa Salminen

LAPPEENRANTA. Pallo suhahtaa koriin Mika Haakanan kädestä Kimpisen autiolla koripallokentällä. Pelaajien omatoimisen harjoitusjakson aikana Catzin päävalmentaja saa miettiä koripalloa omassa rauhassaan.

Haakana on ollut mukana Catzin valmennuksessa vuodesta 2008 lähtien. Viime kaudella hän vastasi joukkueen hyökkäyspelistä päävalmentaja Miikka Sopasen rinnalla. Tuloksena oli kauan metsästetty naisten Suomen mestaruus.

– Sinällään tämä on aika samanlaista. Viime kesänäkin vedin harjoitukset, Haakana vertaa.

– Ehkä vielä enemmän tulee mietittyä asioita kokonaisuuden kannalta.

NAISTEN SM-sarjassa tasokkaalla joukkueella työrauha voi järkkyä vasta mitalipeleissä. Runkosarjan aikana pelitahti on rauhallinen, ja kärkijoukkueet voivat yleensä olla jo etukäteen varmoja pudotuspelipaikastaan.

Haakana ei ota paineita, vaikka mestaruuden jälkeen kannattajista hopeatilakin maistuisi häviöltä.

– Joka päivä kun on hallilla, ei sitä tule mietittyä.

– Mestaruus oli henkisesti hyvä asia ja luulen, että se on hyvä pohja tähän.

Haakana olisi voinut siirtyä päävalmentajaksi jo vuosi sitten, kun seuran sisäisen sähellyksen jälkeen maajoukkuevalmentaja Tommi Koskinen erosi. Siihen soppaan Haakana ei kuitenkaan halunnut hypätä ja Miikka Sopanen otti päävastuun.

– Tässä kohtaa tuntuu, että se oli hyvä, että se meni tällä tavalla.

VALMENNUSTA entinen korisliigan pelaaja on opiskellut Vierumäellä urheilijasta pelaajaksi -koulutuksessa. Huippuvalmentajatutkintoon on tarkoitus hakea ensi keväänä.

Peliuran päättymisen jälkeen yksinäiset lenkit olivat herkkua, mutta huilivuoden jälkeen valmentaminen on maistunut.

– Tarkoitus on katsoa, mihin rahkeet riittävät.

– Kyllähän tässä on sillai koukussa, että välillä pitäisi muutakin miettiä.

SUURIA MUUTOKSIA Haakana ei pelaamiseen aio hakea, mutta esimerkiksi puoli metriä kauemmas siirtyvä kolmosen raja vaikuttaa puolustamiseen, kun heittouhka kaukaa pienenee.

– Kun on iso rinki, ehkä tulee vähän enemmän koko kentän puolustusta ja miesprässiä.

Uudistuneeseen joukkueeseen Haakana on tyytyväinen. Rinki on varsinkin 2-3-paikan pelaajien osalta laaja ja tasokas. Koko ringin tyytyväisenä pitäminen tietää entistä tasaisempaa peliminuuttien jakamista.

Haakanan apuna ovat fysiikkavalmennuksesta edelleen vastaava Arttu Rossi ja raskaana oleva pelaaja Lena Reshetko, joka on vetänyt apuvalmentajana kesällä muun muassa verryttelyjä ja heittoharjoituksia. Kakkosvalmentajaa ei vielä ole löytynyt.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen