Rauhan rakennuksia puretaan odotettua enemmän

Kylpylähotellin sieluksi jää vanha suojeltu Päärakennus. Sen sijaan isoista sairaalarakennuksista Ylätalo jo purettiin ja Alatalokin ehkä puretaan. Setälänkään kohtalosta ei ole varmuutta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Rauhan sairaala-alueen vanhoista rakennuksista odotettua useampi saattaa saada purkutuomion. Esimerkiksi tuore tieto suuren Alatalon ilmeisestä purkamisesta yllätti täysin rakennustutkija Miikka Kurrin Etelä-Karjalan museosta.

– Kaikki ovat vakuuttaneet, ettei Alataloa olla purkamassa.Tämä on minulle täysin uusi tieto. Siihen ei valitettavasti saatu suojelumerkintää.

Holiday Club Resortsin toimitusjohtaja Vesa Tengman pitää ilmeisenä, että purkutuomio tulee.

– Käsitykseni mukaan ainakin Alatalo puretaan ennen kuin hotelli valmistuu eli ennen ensi vuoden syksyä. Sen sijaan ei ole tiedossa, millä aikataululla siihen rakennettaisiin jotain uutta tilalle.

Koko Saimaa Gardensin loma-aluetta kylpylöineen ja lomahuoneistoineen hallinnoivan Miriensis Oy:n projektinjohtaja Jari Mutikainen ymmärtää Tengmanin näkemystä.

– Saneeraamissuunnitelmiakin on. Päätöstä rakennuksen tulevaisuudesta ei ole tehty. Mutta ymmärrän erittäin hyvin Holiday Clubin haluavan, että kokonaisuus kylpylähotellin ympärillä on huomattavasti paremman näköinen kuin tällä hetkellä. Valitettavasti se Alatalo ei ole mitään silmänruokaa ja se on ollut useita vuosia kylmillään.

ENNEN ALATALON purku-uhkaa rakennustutkija Kurri oli jo joutunut harmittelemaan toisen keskeisen rakennuksen, Ylätalon, purkamista. Ylätalolle juhlasaleineen kuten suurimmalle osalle alueen rakennuksista ei saatu suojelumerkintää.

– Alun perin ajatus oli, että alueen olisi voinut suojella kokonaisuutena. Loppujen lopuksi suojelumerkintää heltisi aika nihkeästi.

Vanha Päärakennus, Hallintola-rakennus, Keskipaviljonki sekä Rantala ovat suojeltuja. Suojelu ei koske sisätiloja.

Alueen silmiinpistävintä rakennusta, Setälääkään, ei ole suojeltu. Kaupunki omistaa edelleen Setälän, mutta esisopimuksen mukaan se siirtyy Saimaa Gardensille viimeistään vuonna 2015.

– Käyttötarkoituksen löytäminen Setälän 13 000 neliölle vie pitkän aikaa, arvioi Jari Mutikainen. Mutikainen uskoo Setälän säilymiseen.

MIIKKA KURRI kiittelee sitä, että alueen arvokkaimmat vanhat rakennukset, päärakennus ja keskipaviljonki, pääsevät oikeuksiinsa osana kylpylähotellin ydintä. Mutta lopputulosta uhkaa moni asia.

– Sinne on ympätty aika paljon rakennusoikeutta. Jos vielä säilyttämisen arvoisia 30-50-luvun rakennuksia puretaan, sinne kokonaisuuden keskelle jää vain muutama vanha rakennus.

Vesa Tengman vakuuttaa, että tottakai kaikki annettu rakennusoikeus myös käytetään.

– Mitään pehmeämpää vaihtoehtoa ei ole olemassa.

Tengman korostaa, että historian näkyminen on kylpylän etu.

– Vaikkei työ- ja elinkeinoministeriö voi tukea kylpylärakentamista, olemme saaneet miljoona euroa Hallintolaan eli tulevan Wellness-taloon ja miljoona euroa Päärakennukseen eli tulevaan Linnahotelliin. Yhtenä perusteena tuelle oli suojelurasite.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Taustalla näkyvään Päärakennukseen tulee Linnahotelli. Seinään isketyt aukot näyttävät, missä vanha rakennus yhdistyy uuteen kylpylähotelliin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju