Ryanair haluaa viisivuotisen sopimuksen Lappeenrannan kanssa

Halpalentoyhtiö kaavailee useita uusia reittejä Lappeenrannasta.

Iiro-Matti Nieminen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki neuvottelee halpalentoyhtiö Ryanairin kanssa uudesta viisivuotisesta sopimuksesta. Uusi sopimus saattaisi tuoda Lappeenrantaan useita uusia lentoreittejä.

Ryanairin tarjoama viisivuotinen sopimus alkaisi ensi vuoden huhtikuussa, jolloin kaupungin nykyinen sopimus lentoyhtiön kanssa päättyy.

Neuvotteluista kertoi Ylen Etelä-Karjalan radio.

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöihin kuuluvan Fly Lappeenrannan toimitusjohtaja Juha-Pekka Paananen sanoi maanantaina, ettei kaupunki ole hyväksynyt Ryanairin tarjoamaa sopimusta. Kaupunki aikoo tehdä Ryanairille lähipäivinä uuden sopimusehdotuksen.

Ryanairin kehitysjohtajan Tom Shearerin mukaan neuvottelujen kariutuminen tarkoittaisi, että Ryanair lopettaa kokonaan lentonsa Lappeenrannasta.

Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin sanoo, että ajatuksen pitempiaikaisesta sopimuksesta nosti esiin Ryanair. Hultinin mukaan monivuotinen sopimus myös mahdollistaisi Lappeenrannan lentokentän ja alueen matkailun pitkäjänteisen kehittämisen.

Hultin ei ota kantaa siihen, rajoittuuko Lappeenrannan kaupungin ja Ryanairin välinen yhteistyö uudessa sopimuksessa markkinointiin. Fly Lappeenranta hoitaa tällä hetkellä lentoyhtiö Air Balticin puhelinpalvelua.

Osapuolet eivät kommentoi neuvottelujen yksityiskohtia tai sitä, minne mahdolliset uudet reitit suuntautuisivat.

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt ja Fly Lappeenranta eivät voi omin päin tehdä monivuotista sopimusta Ryanairin kanssa, vaan sopimus täytyy hyväksyttää kaupunginvaltuustossa. Valtuusto päättää asiasta viimeistään, kun kaupungin ensi vuoden budjettia käsitellään syksyllä.

Tampereen kaupunkiseudun kehitysyhtiön Tredean toimitusjohtajan Ari Tuulentien mukaan Lappeenrannan ja Ryanairin välinen viisivuotinen yhteistyö kuulostaa miljoonaluokan sopimukselta. Tampere on toinen Ryanairin kahdesta kohteesta Suomessa.

Ryanairin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Elina Hakkarainen sanoo, että yhtiö on ollut erittäin tyytyväinen Lappeenranta—Weeze-reitin suosioon. Koneiden täyttöaste on Hakkaraisen mukaan ollut korkea.

Myös marraskuussa avattavan Lappeenranta—Charleroi-reitin lippujen myynti on Hakkaraisen mukaan käynnistynyt hyvin.

Ryanair ei suunnittele enää muutoksia lentoreitteihin tai lentojen tiheyteen seuraavalle talvikaudelle. Marraskuussa alkavalla talvikaudella Ryanair lentää Lappeenrannasta Saksan Weezeen ja Belgian Charleroihin.

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen