Suhmurointia ja pimitystä.

Lappeenrannan elinkeinoyhtiö saa kaiken anteeksi.

OUTI SALOVAARA

Elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt on viime aikoina antanut runsaasti aihetta hämmentäville uutisille. Uutiset pistävät vakavasti pohtimaan yhtiön moraalia ja tarkoitusperiä.

Kaupunkiyhtiöt muun muassa järjesti Lappeenrannan teknillisen yliopiston 40-vuotisjuhlissa jäähallissa keväällä 2009 omat kemut.

Kaupungin aitioon kuskattiin veronmaksajien myötävaikutuksella Kaupunkiyhtiön väelle ja vieraille parempia eväitä kuin mitä juhlien isännällä oli tarjota.

Valtiontalouden tarkastusvirasto ihmetteli tarkastusraportissaan 2009 erästä tytäryhtiö Lappeenranta Innovationin EU-hanketta: miksi hankerahoilla oli lähdetty monen päivän seminaariin Vuokattiin asti?

Innovationin mukaan virasto takertui lillukanvarsiin. Vuokattiin piti mennä, koska Lappeenrannassa ei olisi päästy samoihin tuloksiin — mitä tuloksia Vuokatissa saatiin, on hämärän peitossa.

Kun Fly Lappeenranta ryhtyi operoimaan Helsinki—Lappeenranta-lentoja, yli miljoonan euron ekstratuki hujahti 2008—2009 vaivihkaa tappiolliseen yhtiöön.

Osakeyhtiölain mukaan tilinpäätöksen liitetiedot ovat julkisia, mutta Fly Lappeenrannassa ne pimitettiin.

Kun tiedot lopulta oli pakko julkistaa, selvisi pimityksen syy. Liitetiedoissa oli yksityiskohtaista joskin sekavaa tietoa salaisista tukiaisista ja merkillisestä työntekijän lähipiirilainasta, jonka antaminen veronmaksajien syliin kaatuneesta kanttuvei-yhtiöstä oli vähintään erikoista.

Tietoa pimitettiin myös siitä, että yksi Fly Lappeenrannan osakkaista vaati jo vuoden 2009 alussa yhtiöön erityistilintarkastusta. Vaatimus oli kuulemma niin naurettavan aiheeton, että sillä oli turha vaivata kansalaisia.

Vuoden 2009 lopulla Kaupunkiyhtiöt teetti pöydän puhdistamiseksi itse erityistilintarkastuksen, jotta valtuutetut pääsisivät tekemään päätöksiä lentotukiaisista oikeilla tiedoilla.

Tarkastusraporttia ei kuitenkaan koskaan esitelty valtuustolle, ja myös toimittajilta se on salattu: Fly Lappeenrannan mittavat yrityssalaisuudet ja osakassopimukset isoine uhkasakkoineen uhkaavat paljastua, jos kansalaiset kuulevat raportista.

Kaupunkiyhtiöt teki joulukuussa 2009 uuden sopimuksen Helsingin-lennoista Wingon kanssa. Yhtiön lyhyt mutta surkea ura Lappeenrannassa ehti tuottaa kunnioitettavan määrän harmaita hiuksia sekä matkustajille että itse Kaupunkiyhtiöille, joka nyt yrittää periä Wingolta saataviaan.

Jo viiden minuutin etukäteisperehtyminen Wingon taustoihin olisi kertonut, että kyse on korkean riskin yrityksestä ja epävarmasta sopimuskumppanista.

Kaupunkiyhtiöiden hallinnoimaan Pietarin innovaatiokeskukseen valittiin 2008 johtajaksi Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan entisen firman, Mannet Partnersin, työntekijä. Hän on myös uuden pietarilaisen tytäryhtiön Finrusinnon toimitusjohtaja.

Myös tytäryhtiö Yrityspalvelujen toimitusjohtajaksi päätyi viime vuonna Mannet Partnersin entinen työntekijä, ja Lappeenranta Innovationissa on töissä entinen mannetlainen.

Conte Invest -yhtiö sai syksyllä 2008 Huhtiniemen alueen salamavauhtia haltuunsa kylpylähankettaan varten Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan avustuksella. Kaupunkiyhtiöiden mukaan kiireinen rahoittaja muka vaati valtuustolta nopeita päätöksiä, vaikka rahoittaja-asia on vieläkin kesken.

Energiamaa-selvitystä ryhtyi keväällä 2010 verovaroin tekemään noviisi yritys, joka voitti Kaupunkiyhtiöiden kilpailutuksen ohi megaluokan toimijoiden.

Voittaneen firman toimitusjohtajalla on entisistä bisneksistään 400 000 euron verovelat, mutta se ei estänyt Kaupunkiyhtiöitä menemästä yrityksen osakkaaksi. Olihan toimitusjohtaja sentään vanha tuttu lyhyen Kaupunkiyhtiöt-projektipäällikköuransa ansiosta.

Tytäryhtiö Yritystilan toimitusjohtajaksi valittiin pätevien hakijoiden ohi henkilö, jolla ei ollut alan koulutusta eikä tiettävästi juuri kokemustakaan, mutta kylläkin useita tuomioita härskeistä talousrikoksista.

Aitoa bisnestä omilla rahoillaan ja tulosvastuullisesti tekevässä firmassa tällainen ei olisi mahdollista.

Lappeenrannan veronmaksajien omistamassa yhtiössä kaikki on toisin. Täällä suhmuroijat ”nauttivat täyttä luottamusta”, ”ovat toimineet ohjeiden mukaan” tai sitten vain ”pojilta lipsahti”.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara