Categories
Artikkelit

Vety omittiin muualle

Lappeenrannan kauppatorilla keksitty herkku ei saanut pitää patenttiaan. Vety- ja atomi-nimillä myydään lihapiirakoita myös muissa kaupungeissa. Kuopiolaisyrittäjän mukaan se kasvattaa vedyn mainetta.

Elina Kemppainen

LAPPEENRANNAN herkku, vety, on levinnyt useisiin muihin suomalaiskaupunkeihin. Vedyksi ja atomiksi kutsuttuja lihapiirakoita saa ostaa ainakin Imatralta, Kuopiosta, Savonlinnasta ja Helsingistä.

Imatralais- ja kuopiolaisyrittäjät uskovat, että vedyn leviäminen hyödyttää lappeenrantalaisia vetykauppiaita.

Imatran Makkarabaari on myynyt vetyjä ja atomeja yli puoli vuotta. Yrittäjä Timo Mankin mukaan imatralaiset ovat innostuneet ostamaan vetyjä omasta kotikaupungistaan.

– Ovathan porukat käyneet niitä vuosikaudet syömässä Lappeenrannassa. Kesämäen lihapiirakkaan istutettu vety, se on oikea asetelma.

Imatralaiset ovat tosin pitäneet vetyä turhan pienenä. Mankki alkaakin jatkossa tilata aiempaa isompia lihapiirakoita Kesämäen leipomosta.

Hän alkaa myös myydä vetyjä Lappeenrannassa. Kunnostettu Tolppagrilli kaupunginteatterin vieressä avaa luukkunsa syyskuussa.

KUOPION torilla myyntivaunua pitävä Ilkka Krogerus on myynyt vetyjä ja atomeja lähes kaksikymmentä vuotta. Hän sai idean matkustaessaan kauppaedustajana Lappeenrannassa.

Kuopiossa vety ja atomi ovat tosin toisinpäin kuin Lappeenrannassa. Kuopiolaisvedyssä on muna tai kinkku, atomissa on molemmat. Krogeruksen mukaan se ei haittaa.

Kuopiolaiset syövät vetyjä ja atomeja, mutta eivät yhtä innokkaasti kuin muikkuja.

– Joka päivä myydään, mutta ei tietenkään sellaisia määriä kuin Lappeenrannassa.

Krogeruksen mielestä on hyvä tehdä vetyä tunnetuksi Lappeenrannan ulkopuolellakin, vaikka lihapiirakka onkin hieman erilainen Kuopiossa.

– Tosi samanlainen kuitenkin, Krogerus lisää.

LAPPEENRANNAN kauppatorin yrittäjät yrittivät ja saivatkin vedylle ja atomille rekisteröidyt tavaramerkit vuonna 1997. Kun yrittäjät ilmoittivat patentista lehdessä, siitä tehtiin valitus.

– Patentti otettiin pois. Vetyä saa myydä missä vaan, Ritva Lohko kertoo.

Perusteluina oli, että vety on jo vakiintunut yleisnimi. Lohko on perustelun kanssa eri mieltä. Hänen mielestään oikea vety on ehdottomasti tehty Lappeenrannan kauppatorilla ja Kesämäen piirakkaan.

Marja-Liisa Pyysing on samaa mieltä. Hänen mukaansa muissa kaupungeissa myydyillä vedyillä ei ole mitään tekemistä oikean vedyn kanssa. Lappeenrannassa osataan oikeat kikat mehukkaan vedyn tekemiseen: vety lämmitetään höyryssä, eikä sitä missään tapauksessa laiteta mikroon.

Lappeenrannan kauppatorilla oli viikonloppuna tyytyväisiä vedynsyöjiä. Ruotsissa asuvien Olle ja Runa Avenhemin mukaan kesämatkaan kuuluu se, että he tulevat syömään vetyä torille.

– Mikkelissä olen syönyt lörtsyä, mutta se ei ole mitään Lappeenrannan vetyyn verrattuna, Runa Avenhem vakuuttaa.

Lappeenrantalaisten Eine ja Markku Suutarin mukaan vety maistuu parhaalta kaikilla mausteilla. Jos he matkustaessaan muualla Suomessa näkisivät vetykojun, he todennäköisesti maistaisivat uteliaisuudesta.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen