Botnian uusi johtaja uskoo tuotantoennätykseen

Henrik Söderström ei näe hyvässä iskussa olevalla tehtaalla suuria uhkakuvia. Ulkoistamiset on tehty ja työntekijämäärä sopiva

LAPPEENRANTA. Joutsenon Metsä-Botnian sellutehdas toimii täydellä kapasiteetilla ja on erinomaisessa iskussa. Tuore tehtaanjohtaja Henrik Söderström uskoo tänä vuonna tuotantoennätykseen. Edellinen jäi alle 600 000 tonnin. Nyt tavoitellaan 650 000 tonnia.

– Joutsenossa ajetaan lähes uudella tehtaalla. Se edustaa parasta käytössä olevaa tekniikkaa. Lisäksi sellun kysyntä on ollut hyvää, selvittää Söderström 23. työpäivänään johtajana.

Sellusta yli puolet menee vientiin.

– Aasia on merkittävä markkina-alue. Eritoten Kiina vetää hyvin.

– En näe suuria uhkakuvia. Minulla on luja usko selluteollisuuden tulevaisuuteen. Käytämme uusiutuvaa raaka-ainetta. Vedenkulutus ja kemiallinen hapenkulutus ovat alentuneet. Lisäksi energiaomavaraisuutemme nousi jopa 200 prosenttiin.

Söderström vannoo tutun hokeman nimiin eli siihen, että sellutehdas on hyvä perustaa raaka-aineen ja paperitehdas taas markkinoiden äärelle.

Joutsenossa ei ole Söderströmin mielestä enää ulkoistamispaineita.

– Omissa käsissä on enää ydinliiketoiminta. Meillä on noin 160 omaa työntekijää. Tehdasalueella toimii lisäksi satakunta yhteistoimintakumppaneiden työntekijää. Lisäksi M-Realin tehdas työllistää noin 50 ihmistä.

Söderström katsoo, että osaaminen on ykkösasia, kun haetaan kilpailukykyä.

– Tehtaan henkilöstö on suuruusluokaltaan sopiva. Toki on olemassa henkilöstösuunnitelma. Toimintaa on tehostettava edelleen, mikä onnistuu parhaiten osaamista parantamalla. Tulos on sitä parempi, mitä paremmin osaamme näitä koneita ajaa eli mitä paremmat ovat toimintatapamme.

Puuta tehdas käyttää vuodessa noin 3,5 miljoonaa kuutiota. Puu aiheuttaa ”erittäin merkittävän osan” kokonaiskustannuksista.

Sellua syntyy Joutsenossa pitkäkuituisesta puusta, kuusesta ja männystä. Puusta noin 25 prosenttia tulee Venäjältä, yleisimmin sahahakkeena.

– Kaakkois-Suomen vahvuus on metsävarat sekä venäläisten metsävarojen läheisyys. Toisaalta meidän on koko ajan varauduttava Venäjän tuonnin häiriöihin, puutulleihin ja muuhun.

Vuonna 2000 valmistunutta kuitulinjaa paranneltiin viime vuonna noin 10 miljoonalla eurolla. Söderström arvioi uudistetun tehtaan elinkaareksi noin 30 vuotta. Sen jälkeen tai tilanteen mukaan pitäisi tehdä uusi investointikierros.

Joutsenon ja Rauman tehtaita johtanut Timo Merikallio siirtyi kesäkuun alussa pelkästään Rauman tehtaan johtajaksi.

Mika Strandén

Uskon olevani positiivinen ja eteenpäin katsova johtaja, sanoo Henrik Söderström.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju