Uudet kupolit saivat siunauksen

Monen kirkon kupolit ovat tulleet uusimista vaativaan ikään viime vuosina. Keskiviikkona kultaa nousi Lappeenrannan ortodoksisen kirkon katolle.

Elina Kemppainen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan ortodoksinen kirkko sai siunatut uudet kupolit ja ristit katolleen keskiviikkona. Kirkko ehti olla ilman kupoleitaan noin vuoden verran. Vanhat kupolit poistettiin, koska ne olivat tulleet tiensä päähän.

– Ne olivat rakenteeltaan puuta ja niissä oli hyvin paljon lahovaurioita. Toinen kupoli oli sisältä katkennut, vaikka sitä ei ulospäin nähnyt. Sen vuoksi uudet kupolit ovat kokonaan uusia, ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen kertoo.

Hänen mukaansa vanhat kupolit olivat todennäköisesti 1900-luvun alkupuolelta ja ne oli korjattu viimeksi 1980-luvulla. Itse kirkko on valmistunut vuonna 1785.

– Vanhat kupolit eivät olleet kirkon alkuperäiset, koska kirkkoa on laajennettu ja rakennettu uudelleen useamman kerran kahdensadan vuoden aikana, isä Tynkkynen sanoo.

UUDET kupolit ovat vastaavanlaiset kuin edelliset. Runkotyön on tehnyt Antero Flander Rautalammilla ja kultaustyön helsinkiläinen kultaajamestari Harri Virtanen.

Kultaa nousi Lappeenrannan ortodoksisen kirkon katolle uusien kupolien mukana vain vähän. Tynkkysen mukaan kupolien kullattava pinta oli 14 neliömetriä, mutta 50 grammaa kultaa riitti kattamaan sen.

– Grammamäärä tuntuu uskomattoman pieneltä, mutta valtavan ohuesta lehtikullasta saadaan näyttävän näköinen lopputulos.

Kirkon ristit ja kupolit siunattiin keskiviikkona, ennen kuin ne nostettiin kirkon torneihin. Toimitusta oli seuraamassa muutama kymmen ihmistä.

– Emme pystyneet kirkollisten ilmoitusten kautta tiedottamaan tilaisuudesta etukäteen, koska nostoajankohta ratkesi lopullisesti vasta tiistaina, Tynkkynen pahoittelee.

VIIME vuosina moni kirkko on saanut katolleen uudet kupolit. Niiden joukossa ovat esimerkiksi Uspenskin katedraali ja Lappeenrannan kirkko. Imatran ortodoksikirkon kupolit uusittiin samaan aikaan Lappeenrannan ortodoksisen kirkon kanssa. Kupolit valmistuivat kuitenkin nopeammin ja ne saatiin paikoilleen Sienimäen kirkonmäelle jo heinäkuussa.

Tynkkysen mukaan uusimiset johtuvat siitä, että moni kirkko alkaa olla vanha ja ikä on tehnyt tehtävänsä. Toinen syy uusimisintoon on hänen mukaansa se, että Suomessa on nykyään hyvää jälkeä tekeviä ammattilaistekijöitä kunnostustöille.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen