City on kaupunkilaisten oma paikka asioida ja viettää aikaa

Tutkijan mielestä Lappeenrannan City-korttelista ei saa tulla liian asuntopainotteista, arkkitehdin mielestä kortteli on kohde, jossa kaupungin tulee asettaa kaavoituksen ehdoksi arkkitehtikilpailun järjestäminen.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Mikä se city oikein on? Entäpä City-kortteli? Liike- ja asuinrakennuksia, kauppakäytäviä, kenties myös suihkulähteitä… Vai jotain muuta? Erikoiskaupan liiton tutkijan Tuomas Santasalon mielestä City-kortteli on ensisijaisesti kaupunkilasten paikka viettää aikaa ja asioida.

– Sitä on myös Lappeenrannan City-kortteli.

Santasalo toivoo, ettei korttelista tule liian asuntopainotteinen. Tutkijan mielestä City-korttelissa pitää olla tiettyjä aktiviteetteja eikä passiivista asumista. Teatteritaloa Santasalo ei City-kortteliin kuitenkaan veisi.

– Se on sille liian keskeinen paikka. Teatteri vaatii aika paljon tilaa.

ERIKOISKAUPAN liiton tutkija Tuomas Santasalo ja lappeenrantalainen eläkkeellä oleva kaupunginarkkitehti Seppo Aho toivovat, ettei Lappeenrannan City-korttelin rakentamisessa tössitä.

– City-kortteli on kohde, jossa kaupungin tulee asettaa kaavoituksen ehdoksi arkkitehtikilpailun järjestäminen, Aho vaatii.

– Se on ihan ehdoton edellytys. Kun korttelissa on useampia kiinteistönomistajia, ei voida ajatella, että jokainen suunnittelee jotakin omaa, vaikka asemakaava on yhteinen.

Arkkitehti Ahon mielestä sellainen peli ei vetele. Aho sanoo, että Gallerian kohdalla mentiin pahasti pieleen, kun ei ollut kaupungin valvontaa. City-korttelissa niin ei saa tapahtua.

ARKKITEHTI Seppo Aho ja tutkija Tuomas Santasalo ovat tyytyväisiä, kun City-kortteli pääsee vihdoinkin vauhtiin. Lappeenrannan keskeisimmän alueen rakentamista on odotettu vuosikymmeniä. Santasalo muistaa ensimmäiset suunnitelmat jo 20 vuoden takaa.

Korttelin kehittäminen käynnistyy asemakaavan muutoksella. Aho ja Santasalo toivovat, että toteutuessaan siitä tulee ehjä kortteli.

– Minulla on hämärän peitossa kokonaisuuden hallinta. Kortteli vaatii todella panostusta sekä kaupungilta että kiinteistönomistajilta, Aho sanoo.

Aho purkaisi Keskustalon ja Liiketalon. Hänen mukaansa julkisivuihin käytetty raha menisi hukkaan.

– Sisätilojen käyttö ja muunneltavuus ei siitä oleellisesti paranisi.

Santasalon mielestä vanhakin nuortuu. Hänen mukaansa tärkeintä on kuitenkin saada toimiva ja järkevä kokonaisuus.

LAPPEENRANTALAISTEN toiveena on saada City-kortteli parempaan hyötykäyttöön. Veijo Pusa, Päivi Teitto ja Ossi Kemppainen uskovat, että kaupunkikuva kohenee kummasti, kun City-kortteli saadaan viimein vauhtiin.

– Varsinkin Koulukadun puoli on enemmän kuin ankea.

– Mutta komeaksi ei voi sanoa Kirkkokadun ja Raatimiehenkadunkaan välistä osuutta, Pusa, Teitto ja Kemppainen juttelivat lauantaina Koulukadun parkkipaikalla.

– Arkkitehtikilpailun kautta City-korttelista tulee hyvännäköinen, Kemppainen uskoo.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Veijo Pusa ja Päivi Teitto ovat tyytyväisiä, kun City-kortteliin saadaan lopultakin vauhtia.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen