Imatran Kurkisuolle kohoaa mittava kuhankasvattamo

Kahden miljoonan euron kasvattamo tuottaa vuodessa 150 000 kiloa kuhaa. Laitos työllistää neljä ihmistä. Ensimmäiset kuhat ovat myyntikoossa ensi vuoden lokakuussa.

Minna Mäkinen

IMATRA. Asvalttikentälle Imatran Kurkisuolla kohoaa hyvää vauhtia kuhankasvattamo. Reilun 2 000 neliön hallissa ryhdytään pyörittämään Suomen mittakaavassa merkittävää kalankasvatusta. Hallin vuosituotanto tulee olemaan 150 000 kiloa kuhaa. Kappaleittain noin 200 000 kalaa.

— Suomen kalankasvatuksesta se on noin prosentti, mutta kuhan markkinoista ehkä kymmenen prosenttia, arvioi Martti Naukkarinen toimintaa aloittavasta Kuhina Oy:stä.

PAIKALLISEEN myyntiin kuhaa ei tule, vaan se menee suoraan kalatukuille. Kahden kanssa on jo alustava sopimus.

— Tukut hoitavat jakelun ja jalostuksen. Täältä kuha lähtee kokonaisena. Kalankäsittely nostaisi kustannuksia liikaa, sanoo Naukkarinen.

Kuhankasvattamo vaatii kolme työntekijää ja vetäjän. Iitistä käsin toimivan konsultti Naukkarisen on tarkoitus luopua vetovastuusta, kun rakennustyöt on saatu päätökseen.

— Ilmeisesti toiminnan pyörittäjät löytyvät paikallisista ammattilaisista.

KUHA valikoitui kasvatettavaksi kannattavuussyistä.

— Kirjolohta ei tällaisessa hallissa kannattaisi kasvattaa, sitä saa kaupasta halvemmalla.

Kuhan tukkukilohinta vaihtelee Naukkarisen mukaan tällä hetkellä neljästä lähes kymmeneen euroon. Kun viljeltyä kuhaa tulee markkinoille tasaisesti, hintavaihtelut todennäköisesti pienenevät.

— Toimitamme kalaa lähes viikoittain.

KASVATTAMOHALLIN rakennustyöt käynnistyivät elokuun puolivälissä. Itse rakennuksen on määrä olla valmis lokakuun alussa.

Kuhankasvattamo saa energiansa Kurkisuon entiseltä kaatopaikalta johdetusta metaanikaasusta.

— Metaania riittää ehkä 20 vuodeksi.

Hallin kupeeseen tuleva pieni voimalaitos tuottaa Naukkarisen mukaan sähköä 100 kilowattia ja lämpöä 150—200 kilowattia.

KUHANKASVATTAMON rakentaminen maksaa reilut kaksi miljoonaa euroa. Kuhina Oy:n takana ovat sijoittajat, joukossa myös paikallisia, sekä Imatran seudun kehitysyhtiö.

— Jos takaiskuja ei tule, on kasvattamon hinta kuoletettu viidessä—seitsemässä vuodessa, Naukkarinen arvioi.

Hallin pääurakoitsija on Imatran Rajarakenne Oy. Hallielementit toimittaa Kymenlaakson Hallipojat Oy.

LOKAKUUN lopussa kuhisevat uudet kala-altaat jo grammaista kuhanpoikasta.

— Yli puoli vuotta menee ennen kuin laitos on täysi. Uutta kalaa tulee sisään joka viikko.

Luonnonravintolammikossa alkunsa saaneet kuhanpoikaset ovat nyt esikasvatuksessa Keski-Suomessa.

Ensimmäiset grammasta kiloisiksi pulskistuneet kuhat lähtevät myyntiin ensi vuoden lokakuussa.

— Hyvällä säkällä jo vähän aikaisemminkin.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Martti Naukkarinen seurasi, kun tulevan kuhankasvattamon runkoa pystytettiin maanantaina.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen