Categories
Artikkelit

Imatra kokeilee kunttamaisemaa

Ensitestissään kaupunki paikkaa siirtovarvukolla Salpausselän kulumia. Kainuusta siirretyn kuntan pääkasvilajit ovat kanerva, puolukka ja variksenmarja.

Matti Veijalainen

IMATRAN kaupunki paikkaa Saimaan rantamaisemaa uusin keinoin. Matkustajasataman ja kylpylän väliseen rinteeseen levitettiin maanantaina siirtovarvukkoa, viherkielellä kunttaa.

Kaupungin vastaavan puutarhurin Ilmo Pesosen mukaan kunttakokeilu on Imatran ensimmäinen. Tuloksista riippuen potentiaalista käyttöä kuntalle tulee Pesosen mukaan enemmänkin vapaa-aikakeskuksen alueen rakentamisen edetessä Ukonniemen kankaalla.

Kylpylän rinne on Pesosen mukaan otollinen testikohde. Se on eroosion kuluttamaa soraista Salpausselkää.

Koekuntan istutuksessa kaupungin työosuudeksi jäi varpumattopaikkojen pohjustaminen. Asennus kuului urakoijalle.

Kaupungille 500 neliön kunttaerä tuli maksamaan hieman vajaat 10 000 euroa.

TAVARA tuli Kainuusta. Kunttaurakoija oli Kuhmon Piha- ja Vihertyö Oy. Imatralle yritys kärräsi kymmenen senttiä paksua varvukkorullaa, jota asennettiin maastoon kaksi metriä leveinä ja 6-7 metriä pitkinä mattoina. Puolukkatyypin rinteeseen pantiin kunttaa, jonka pääkasvilajit ovat kanerva, puolukka ja variksenmarja.

Asentamista johtanut urakoijayrityksen hallituksen puheenjohtaja Toivo Pulkkinen markkinoi kunttaa helppohoitoisuudella.

Varvukko juurtuu miltei kasteluitta, jos paikka ei ole kuumin etelärinne, ja jonkinlaista suojapuustoa on.

Syksyn peruskostea sää on Pulkkisen mukaan kuntan ihanteellista asennusolosuhdetta.

Kesäkuivilla siirto-operaatio pitää tehdä alusta loppuun muutamassa päivässä, mutta syksy antaa istuttajille enemmän aikaa.

KUHMOLAISURAKOIJA ostaa kunttansa enimmäkseen metsähallituksen mailta Kainuusta ja Lapista.

– Tavaralla olisi nykyään menekkiä enemmän, kuin sen nostoon ehditään saada lupia, Pulkkinen kertoi.

Kuntannostobisbeksen alkaessa luonnonsuojelijat Pulkkisen mukaan lämpenivät niin, että yrityksen yhdellä työmaalla tarvittiin poliisin työpanosta. Metsähallituksen kanssa yhteispeli on sujunut.

– Kunttaa nostetaan metsistä, joihin on tulossa puuistutuksia edellyttävä hakkuu. Kuoritulta pohjalta taimi lähtee tutkitusti paremmin kuin laikutuskoneen jäljiltä, Pulkkinen kertoi.

IMATRAN kunttakauppa oli Pulkkiselle Etelä-Karjalan ensimmäinen.

Siirtovarvukon kysyntä on Pulkkisen mukaan vilkastunut etenkin parin viime vuoden aikana. Kunnista on tullut hänen yrityksensä pääasiakkaita.

Muitakin ostajia on. Pulkkisen urakoihin on kuulunut muun muassa Vuokatin hiihtoputken maisemointi. Putken peittelyyn meni viisi hehtaaria varpumattoa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Antti Kilpeläinen kiskoi varvukkorullaa auki Imatran kylpylän rantarinteessä.

Kunttarullalta purkautuu 10 senttiä paksua ja 6-7 metriä pitkää varvukkosiirrettä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen