Categories
Artikkelit

Imatran krematorio on pelkistetyn tehokas

Minna MäkinenIMATRA. Kummallista. Imatran krematorio vaikuttaa uudenkarhealta, vaikka on jo seitsenvuotias.— Täällä on jäähdyttävä ilmastointi. Ilma puhdistuu kahteen kertaan. Kun huoneessa käsitellään tuhkaa, muodostuu sinne alipaine, eikä tuhka pääse leviämään, esittelee hienouksia ylipuutarhuri Ari Ylähollo Imatran seurakunnasta. KAAKELOIDUT tilat ovat pelkistetyt. Toisessa huoneessa on lavetti, jolle arkku nostetaan. Kun krematorionhoitaja Virve Lind painaa nappia, nousee teräsluukku hieman naristen.Takaa paljastuu tulitiilillä vuorattu tila. Alhaalla hohtavat valkeat arinakivet. Ne on 1 500 tuhkauksen kohdalla vaihdettu.Imatran krematoriossa pystyy tuhkaamaan 88 senttiä leveän arkun. TUHKAUSUUNIN lähtölämpötila on 780 astetta. Uuni lämpiää aamulla 2,5 tuntia ennen ensimmäistä tuhkausta.Iltapäivästä uunin lämpötila kohoaa jopa 1 100 asteeseen.— Krematorio laitteineen ja ruumishuoneen remontti maksoi 1,2 miljoonaa euroa. Se tuli paljon edullisemmaksi kuin uuden hautausmaan perustaminen. TÄLLÄ viikolla uurnaan päätyy seitsemän vainajaa. Yhden vainajan tuhkaus kestää yleensä reilusta tunnista puoleentoista. Päivässä ehditään tuhkata viisi vainajaa.KUVATEKSTIKai SkyttäRuotsalaisvalmisteinen tuhkausuuni toimii maakaasulla ja sen toimintaa ohjaa tietokone, esittelee Ari Ylähollo.Virpi Lind käyttää tuhkausuunin kosketusnäytöllistä tietokonetta.Tuhkausuunin arinakivet on vaihdettu 1 500 tuhkauksen kohdalla.

Minna Mäkinen

Kirjoittaja: