Monien intohimojen Tomppa

Toimitusjohtaja Tom Hultin tuntuu herättävän kaikenlaisia tunteita totaalisesta suuttumuksesta rakkauteen. Etelä-Saimaa yritti päästä käsiksi vauhdikkaaseen persoonaan haastattelemalla lähipiiriä ja kollegoita.

Jaana Oksanen

LÄMMIN ja auttavainen, luova, valtavan aktiivinen, vauhdikas ja työorientoitunut. Määräilevä, tempoileva, jyräävä ja röyhkeä itsevaltias. Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin on mies, joka synnyttää ristiriitaisia tunteita. Hänestä pidetään paljon tai ei ollenkaan.

Oopperanjohtaja Jan Hultin sanoo veljensä olevan erittäin huumorintajuinen, mutta toisinaan kipakkasanainen. Kun muut eivät pysy perässä, maltti saattaa loppua.

-Tässä on ehkä vähän sitä isän perintöä meillä. Jos muut eivät pysy samassa ajatteluvauhdissa, siinä on temperamenttia, ehkä jonkinlaista impulsiivisuutta ja kärsimättömyyttäkin mukana. Samalla tässä taidan luetella myös omia piirteitäni.

-Kaveripiirissään hän varmasti jakaa ihmisiä kipakkuutensa takia, mutta ei ole koskaan ilkeä tekemisissään tarkoituksella. Hän on edellä aikaansa monissa jutuissa, ehkä edempänä kuin mitä ympäristö on valmis ymmärtämään, Jan Hultin pohtii.

Hän ei tunnista veljeään jyrääväksi persoonaksi.

-Hän on yhteistyökykyinen. Veljenä hän on aina auttamassa ja tukemassa, kun tarvitaan.

Jan sanoo veljensä olevan ideageneraattori. Tämä on tavoitteellinen toimissaan ja uskoo vahvasti tekemisiinsä.

-Uusien asioiden synnyttäminen ja luova ajattelu ovat hänelle tyypillisiä piirteitä. Hän on hyvin tekeväinen ihminen, ei paljon laakereillaan lepää. Tätä samaa taitaa olla meissä kaikissa lapsissa, Jan Hultin nauraa.

MONI Tom Hultinin kanssa toiminut suostuu kertomaan mielipiteensä vain nimettömänä, koska ei halua joutua napit vastakkain kiivasluonteisen miehen kanssa.

Vuosia Hultinin kanssa työn kautta tekemisissä ollut mies kuvaa entistä yhteistyökumppaniaan EU-projektien luomisen ja hallinnoinnin spesialistiksi. Häneltä ei kiitosta heru.

-Samanlaista soheltamista se on aina ollut, eikä päivääkään omilla rahoilla. Pelkästään Etelä-Karjalan alueella toimiva jengi pyörittelee kymmeniä miljoonia euroja erinäköisiä EU-tukirahoja, hän sanoo.

Miehen mielestä toimitusjohtajan voi sanoa istuvan käytännössä huomattavasti nykyistä asemaansa korkeammalla pallilla.

-Tavallaan hän on apulaiskaupunginjohtajan asemassa, vaikka kukaan ei sitä huomaa.

-Olennaista on kuitenkin se, että kaikki huomaavat hänen olevan näkyvästi esillä, mutta kukaan ei huomaa, mitä tosiasiassa on taustalla. Jos jotain asiaa täytyy lähteä selvittämään, niin hän ei ole ollut siellä päinkään. Joku toinen on aina tehnyt ne hommat.

Tomppa, kuten ystävänsä häntä kutsuvat, on silti monien hänen kanssaan tekemisissä olleiden mielestä joviaali ja huumorintajuinen seuramies. Entisen yhteistyökumppanin mielestä todellisuus on jotain aivan muuta.

-Jos otetaan rajoittamaton ja laajempi otanta, niin kuva on aivan erilainen. Positiivinen kuva liittyy aika pieneen piiriin loppujen lopuksi.

HULTININ kanssa aiemmin työn kautta tekemisissä ollut mies toteaa, että ”Tomppa on saanut aikaan hyviäkin asioita, mutta hänen menettelytapansa ovat väärät”.

-Ne eivät sovi demokraattiseen kuvioon. Kun hän pääsee veronmaksajilta piilossa olevan ja verovaroin toimivan yritysryppään johtajaksi, niin se on veronmaksajien kannalta vaarallista. Luulen, että me näemme nyt vain ensimmäisiä laineita siitä.

-Tyyppinä hän on pelimies, joka asettaa kaverinsa omaan joukkueeseensa. Hän on markkinointihenkinen juristi, joka osaa hyödyntää juridista puolta kokonaiskuviossa. Hänellä on kyky luoda visioita ja mielikuvia, harhalaukauksistaan hän selviää puhumalla.

Entinen työtuttu pohtii sanojaan pitkään.

-Älykäs ja härski, ne ovat hyviä adjektiiveja kuvaamaan häntä. Ne pitävät minusta paikkaansa. Vähän sellaisia narsistisia piirteitä miehestä on tullut esiin.

Hänen mielestään toiminnassa ei ole kyse kuitenkaan vain omien etujen tavoittelusta.

-Ehkä hän ei tavoittele itselleen mitään suoranaisia taloudellisia etuja, varmaan hän toimii ihan vilpittömässä mielessä. Mielestään hän varmasti tekee ihan oikeita asioita. Hän uskoo tietävänsä, miten hommat tehdään. Hän ajattelee, että vähän roiskuu, kun rapataan, ja joskus koiratkin haukkuu.

KAUPUNKIYHTIÖIDEN toimitusjohtajan nykyinen yhteistyökumppani, eteläkarjalaisen konsultti- ja logistiikkafirma World Trade Housen pomo Teuvo Heikkinen ei pidä tuttavaansa miehenä, jonka kanssa olisi mahdotonta olla eri mieltä.

-Pärjäämme kyllä, mutta aina näkemyksemme eivät mene yksiin. Kunnioitan häntä tekijänä ja ihmisenä, joka ei ole normaali virkamies, vaan tekee hullun lailla töitä ja panee itsensä peliin. Hän tekee sydämellä, mitä tekee. Kyllähän silloin välillä roiskuukin.

Heikkinen toteaa Hultinin persoonan herättävän tunteita. Hän näkee miehessä myös väsymyksen, joka syntyy väistämättä yrittäjähenkisyyden sivutuotteena.

-Joskus tuntuu, että hänen pitäisi levätä enemmän. Sillä puolella hän on huono pitämään itsestään huolta.

Kansainvälisissä kuvioissa Hultin ui Heikkisen mukaan kuin kala vedessä.

-Hän ei mene lukkoon suuressakaan paikassa. Hän on armoton lobbari ja tekee sillä saralla hyvää työtä. Mutta hän voi olla myös nopea päätöksissään, eikä aina jaksa laskea kymmeneen.

Heikkinen muistelee jonkun joskus sanoneen, että kun menee oman mielipiteensä kanssa neuvottelupöytään, niin ulos tuleekin Tompan mielipiteen kanssa. Hän on hyvä perustelemaan ja vääntämään.

POLITIIKAN kautta Tom Hultinista kuvan saanut nainen puolestaan pitää miestä röyhkeänä ja ylimielisenä itsevaltiaana. Hän ei halua paljastaa nimeään, koska hänen mukaansa miehen kanssa on vaikea asioida, jos tämän tekemisiä erehtyy arvostelemaan.

-Ylimielisyyden takia hän ei aina välitä säännöistä. Kaikkien muiden pitää hyväksyä se, mitä hän haluaa.

-Tuntuu, että hänellä on hyvinkin suureelliset kuvat siitä, miten kaupunkilaisten verorahoja voidaan käyttää.

Naisen mielestä Hultin osaa esiintyä hyvin ja onnistuu siten vakuuttamaan kuulijansa.

-Hän esiintyy hyvin rauhallisesti ja hänestä saa kuvan, että hän puhuisi asiaa. Mutta kun kuuntelee vähän tarkemmin niin huomaa, että jutut ovat hyvin ympäripyöreitä.

HULTININ POIKA Jerry Hultin muistaa isänsä tehneen aina paljon töitä. Hän uskoo, että ihmisissä herättää ristiriitoja isänsä vahvuus tuoda omat näkemykset esiin.

-Hänellä on golfin lisäksi kaksi intohimoa. Ne ovat aina olleet politiikka ja työ.

Isältä pojalle siirtyneet arvot painottuvat voimakkaasti työhön. Jerry Hultin sanoo tämän näkyvän nyt omassa elämässään.

-Isä on individualisti ja idealisti. Hän on verbaalisesti hyvin lahjakas sekä kirjallisesti että suullisesti. Hänellä on poikkeuksellisen voimakas ja ajoittain viiltävä tapa ilmaista omat mielipiteensä.

Jerry Hultinin mukaan vastuun kantamiseen liittyvät periaatteet ovat korostuneet kotona aina voimakkaasti.

-Jos kokee, että joku asia on oikein, se pitää toteuttaa?-?vaikka tietäisi, että kuraa tulee niskaan. Tässä hän on tinkimätön. Pakko myöntää, että useimmiten hän on oikeassa, mutta ei aina. Häntä ei henkilökohtaisesti kiinnosta raha eikä valta, vaan vaikuttaminen. Se taas liittyy velvollisuudentunteeseen ja ilmenee työnarkomaniana.

Sekä isä että poika ovat kouluttautuneet juristeiksi. Nuorempi Hultin ei koe, että isä olisi valinnut alan hänen puolestaan.

-Isä ei ole koskaan ottanut kantaa siihen, miten minun pitäisi kouluttautua. Armeijan jälkeen pohdin yrittäjäksi ryhtymistä lukiopohjalta. Silloin isä sanoi, että kannattaa miettiä, että vaikka tekisit miljoonan myymällä saippuaa, tuoko se pitkässä juoksussa henkilökohtaista tyydytystä.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Kaupunkiyhtiöiden markkinointipäällikkö Mirka Rahman kuvailee pomoaan -Hän on älykäs ja huumorintajuinen. Tomin kanssa on mielekästä työskennellä. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen kuvaa alaistaan idearikkaaksi moniottelijaksi. -Hän on lempinimeltään duracel. Sen allekirjoitan kyllä, Miettinen toteaa.

Isä on individualisti ja idealisti. Hän on verbaalisesti hyvin lahjakas sekä kirjallisesti että suullisesti. Hänellä on poikkeuksellisen voimakas ja ajoittain viiltävä tapa ilmaista omat mielipiteensä.

Jerry Hultin

Toimitusjohtaja Tom Hultin

Syntynyt Lappeenrannassa vuonna 1951.

Varatuomari.

Kaupunginhallituksessa 1980-luvun (kok.).

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajaksi konsulttifirma ManNet Partners Oy:n toimitusjohtajan tehtävistä.

Toiminut aiemmin muun muassa Etelä-Karjalan kauppakamarin ja urheiluvälineitä sekä -asuja myyneen ja valmistuttaneen Tackla Oy:n toimitusjohtajana.

Naimisissa, kaksi aikuista lasta.

Pelaa golfia ja tykkää koirista.

Kirjoittaja:
Jaana Oksanen