Categories
Artikkelit

Karhut pelottavat kasukkalalaisia

Lappeenrannan kaupunginhallitus vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön karhukannan kasvun hillitsemiseksi.

Helena Rissanen

LAPPEENRANNAN kaupunginhallitus lämpeni kasukkalalaisten karhuhuolille. Hallitus toivoo maa- ja metsätalousministeriöltä pikaisia toimia karhukannan kasvun hillitsemiseksi.

Noin kymmenen kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta sijaitsevan Kasukkalan kylätoimikunnan kirjeen mukaan karhukannan raju kasvu on johtanut siihen, että hyvin usein tapahtuu ihmisten ja karhujen kohtaamisia.

— Niitä tapahtuukin kylällämme jo viikoittain. Havaintojemme mukaan karhut liikkuvat aina vaan lähempänä ihmisasutuksia ruuanhakumatkoillaan. Eikä valitettavasti vahingoiltakaan ole enää vältytty. Lähes aina emokarhulla on pennut mukanaan, mikä tekee niistä erityisen vaarallisia, toimikunta kirjoitti.

Kirjeen mukaan maaseudun normaali elämä on häiriintynyt ja ihmisten elinpiiri pienentynyt. Monet ihmiset pelkäävät.

Kasukkalassa toimii oma kyläkoulu, ja marraskuun lopulla valmistuu uusi alakoulurakennus.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen arvioi, että kylälle muuttaa todennäköisesti lähivuosina lisää lapsiperheitä.

— Niin pienten koululaisten kuin muidenkin asukkaiden on voitava turvallisesti liikkua kyläteillä, lenkkipoluilla ja lähimetsissä. Karhupelosta voi seurata, että ihmiset alkavat pelätä luontoa laajemminkin, ja maaseutuelämä koetaan turvattomaksi, Miettinen sanoo.

Lappeenrannan maaseutualueet ovat laajentuneet kuntaliitosten takia, ja karhut ovat lisääntyneet useiden kylien läheisyydessä. Vuoden 2007 jälkeen karhupentuehavainnot ovat kolminkertaistuneet Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen