Kotimaan matkailijat täyttivät maakunnan hotellit

Ulkomaalaisten yöpyjien määrä on kasvanut. Venäläiset ovat edelleen ylivoimaisesti suurin ulkomaalaisten ryhmä.

Matti Saarela

Etelä-Karjalasta oli heinäkuussa vaikea löytää hotellihuonetta. Vilkas kotimaan matkailu nosti sekä Lappeenrannan että Imatran hotellien käyttöasteen heinäkuussa yli 90 prosenttiin.

Lappeenrannan lentokentän kautta kulki kesä-elokuussa 17 771 matkustajaa. Air Balticin ja Ryanairin aloittama reittiliikenne Lappeenrantaan nosti lentokentän kautta saapuneiden matkailijoiden määrän viime vuoden lähes nollasta useilla sadoilla prosenteilla.

Hotellinjohtajat ja muut matkailualan toimijat ovat vielä varovaisia arvoissaan uusien lentoyhteyksien vaikutuksista matkailupalvelujen kysyntään.

– Ollemme muiden alan ihmisten kanssa istuneet välillä oikein porukalla tätä kysymystä puntaroimassa, mutta vielä ei varmaan kukaan pysty sanomaan, miten asia on, Scandic Patrian hotellinjohtaja Tommi Saarelainen sanoo.

Venäläiset ovat edelleen ylivoimaisesti suurin ulkomaalaisten ryhmä. Seuraavaksi eniten matkailijoita tulee Lappeenrantaan Saksasta. Arvio perustuu ulkomaalaisten matkailijoiden yhteydenottoihin matkailuneuvonnan Maakuntagallerian ja Hiekkalinnan infopisteisiin.

KESÄHOTELLI Karelia-Parkissa yöpymiset lisääntyivät 23 prosenttia.

Venäläisten yöpymiset kasvoivat hotellinjohtaja Juha Nallin mukaan noin 20 prosenttia ja muiden ulkomaalaisten vajaat 20 prosenttia. Hän ei kuitenkaan osannut arvioida, miten moni ulkomaalaisista oli tullut Lappeenrantaan nimenomaan lentämällä.

– Eri kansallisuuksia on yöpyjien joukossa ollut joka kuukausi melkein puolet enemmän kuin viime kesänä. Me emme kuitenkaan tiedä, miten he ovat tänne tulleet: autolla, junalla vai lentokoneella, Nalli sanoo.

Lappeenranta on joskus valittu yleisöäänestyksessä Suomen parhaaksi kesäkaupungiksi, eikä kaupungin maine ole ainakaan hotellien käyttöasteen perusteella hiipunut.

– Heinäkuu on ollut meille perinteisesti vilkas kuukausi, Lappeenrannan Cumuluksen johtaja Arja Pikkarainen sanoo.

– Kyllä se jonkin verran on tuonut matkailijoita, mutta ennen kaikkea nyt ovat olleet liikkeellä kotimaan matkailijat, hän vastaa kysymykseen, ovatko Air Balticin ja Ryanairin uudet reitit lisänneet huoneiden kysyntää.

PIKKARAINEN muistuttaa, että Keski-Euroopassa tärkein lomakuukausi on elokuu.

– Muiden ulkomaalaisten kuin venäläisten osuus kasvoi elokuussa. Meillä on yöpynyt esimerkiksi espanjalaisia ja italialaisia selvästi enemmän kuin aikaisemmin, hän kertoo.

Pikkaraisen mukaan tulijoita olisi ollut todennäköisesti enemmänkin, mutta kaikille ei riittänyt huoneita heidän toivomanaan ajankohtana.

– Internetissä tehtyjä varauksia on ollut nyt hyvin paljon ja niitä olisi ollut varmasti vielä enemmän, mutta kanavat piti välillä laittaa kiinni, koska etukäteisvarauksia on hotelli ollut täynnä.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Hiekkalinna veti jälleen matkailusta vastaavien virkamiesten ja alan yrittäjien suut hymyyn. Hiekkalinnassa kävi kesäkuun 13. ja elokuun 29. päivien välisenä aikana 210 000 kävijää.

Kävijämäärissä uusia ennätyksiä

Hiekkalinnassa kävi kesän aikana 210 000 ihmistä.

Katujunaan myytiin 17 500 lippua.

Matkailuneuvonnan infopisteet palvelivat 8 703 suomalaista ja 5 035 ulkomaalaista matkailijaa. Ulkomaalaisten osuus kasvoi 51 prosenttia.

Infopisteiden palvelemista ulkomaalaisista 62 prosenttia oli venäläisiä ja 11 prosenttia saksalaisia.

Huhtiniemen leirintäalueella yöpyi ulkomaalaisia matkailijoita noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Etelä-Karjalaa verkossa markkinoivan goSaimaan verkkosivuilla vierailtiin 90 000 kertaa. Saksalaisten vierailut verkkosivuilla kasvoivat 179 prosenttia ja hollantilaisten 134 prosenttia.

Etelä-Karjalan museon Prinsessa Dagmar-Keisarinna Maria Fjodorovna-näyttelyssä kävi 8 600, Etelä-Karjalan taidemuseossa 5 000 ja Vihreän makasiinin Haihatus-näyttelyssä 5 400 kävijää.

Kirjoittaja:
Matti Saarela