Leirin kauppakeskus ottaa taas uutta vauhtia

Uusi iso kauppakeskus Leirissä uhkaa Ison-Kristiinan laajennusta ydinkeskustassa.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Leiriin Kesämäen koulukeskuksen viereen ja Prisman taakse kaavailtu kauppakeskus tulee uudelleen poliitikkojen päätettäväksi nyt syksyllä.

Rakennusyhtiö SRV olisi valmis aloittamaan rakentamisen nopeasti. Tähän mennessä on puhuttu 35 000 neliön eli lappeenrantalaisittain suuresta kauppakeskuksesta.

Leirin hanke saattaa vaikeuttaa Ison-Kristiinan laajennusta ydinkeskustassa. Cityconin pitkälle suunnitteleman vajaan 10 000 neliön laajennuksen rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.

CITYCONIN kiinteistökehitysjohtaja Jukka Posti muistuttaa, että vaikka Lappeenranta on vilkas kauppapaikka, sen ostovoima uusinvestointia ajatellen on äärellinen.

– Toki rakentamispäätökseen vaikuttaa se, miten kaupunki käsittelee muita, esimerkiksi ydinkeskustan ulkopuolelle tulevia hankkeita. On paljon helpompaa viedä laajennusasiaa Cityconin hallitukseen, jos Lappeenrannassa ei ole syntymässä vastaavanlaista hanketta muutaman kilometrin päähän. On oltava rehellinen.

Posti arvioi, että ydinkeskustan ulkopuolelle tuleva kauppakeskus painaa merkittävästi investointipäätöstä tehtäessä.

– Meidän päättäjät miettivät, mikä on kymmenien miljoonien eurojen tuotto-odotus. Onko sellaista riskiä, että joku muu hanke voi viedä ostovoimaa jonnekin muualle kaupungissa.

– Kaupunkisuunnittelijat ja päättäjät miettikööt, mikä on heidän mielestään kaupungin luonnollinen keskusta ja missä he haluavat ihmisten viihtyvän ja oleskelevan.

Posti kertoo, että Citycon käy neuvotteluja laajennukseen tulevien vuokralaisten kanssa. Investointipäätös voisi syntyä keväällä.

– Sen voi sanoa, että markkina ei ole mennyt ainakaan huonompaan suuntaan.

SRV:N asiakkuusjohtaja Pasi Nieminen selvittää kaupungin ja SRV:n uudistaneen yhteistoimintasopimusta Leirin kauppakeskuksesta hyvässä hengessä.

– Toivottavasti kaupungin päättäjät hyväksyvät nämä uudet sopimusmallit nyt syksyllä, niin pääsemme viemään asiaa eteenpäin. Meillä on kova halu päästä toteuttamaan tätä.

Edellisen sopimuksen mukaan kauppakeskus olisi avannut ovensa jo vuoden 2012 joulun alla.

– Sopimukseen tuli uusimisen takia viive. Mutta nyt näkymät ovat varmasti paremmat kuin ne olivat viime syksynä. Tax free -kauppa on Lappeenrannassa aivan omaa luokkaansa. Talouden muu elpyminen ja kaupan alan tilastot näyttävät hyviltä.

Nieminen ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, tuleeko Leiriin tilaa vievää kauppaa Myllymäen tapaan, esimerkiksi auto-, huonekalu- ja kodinkoneliikkeitä. Nieminen vakuuttaa, että alun perinkin suunnitelmissa yritettiin ottaa huomioon keskustan säilyminen elinvoimaisena.

– On muistettava sekin, että Leirin alue on myös keskustaa ja kiinni kaupunkirakenteessa.

Mika Strandén

Leirin kauppakeskus tulee Opintien viereen. Nykyisin korttelissa on muun muassa kaupungin varikko ja korjaamo. Kadun toisella puolella on Kesämäen koulukeskus.

Leirin kauppakeskus joutui uuteen valmisteluun Kaupungin ja SRV:n yhteistoimintasopimus Leirin kauppakeskuksesta tulee teknisen johtajan Jussi Salon mukaan uudelleen teknisen lautakunnan käsittelyyn nyt syksyllä.

Tekninen lautakunta oli äänestänyt aiemman yhteistoimintasopimuksen nurin viime vuoden lopulla.

Kaupunginhallitus palautti kuitenkin yhteistoimintasopimuksen uuteen valmisteluun viime maaliskuussa.

Sopimusta pitää muokata niin, että Leiriin ei tule luonteeltaan ydinkeskustaan kuuluvia toimintoja. Lisäksi pitää taata Kesämäen koulukeskuksen turvalliset liikennejärjestelyt sekä selvittää kauppakeskuksen alle jääville kaupungin varikolle ja korjaamolle uusi paikka ja järjestelyjen kustannusarvio.

Lähde:Lappeenrannan kaupunginhallituksen päätös 8.3.2010.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju