Parikkalan tukiasumisyksikön alasajo tuntuu pahalta

Osa tukiasumisyksikön työntekijöistä on löytänyt uuden työn. Alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut tänä vuonna Suomeen puolet vähemmän kuin viime vuonna.

PARIKKALA. Parikkalan tukiasumisyksikön työntekijät ovat jo ehtineet totutella yksikön alasajoon.

– Ei täällä niin paljon iloista naamaa näy, mutta ei ihan maansa myyneitäkään. Ajatukseen on totuttu, sanoo yksikön vs johtaja Sirpa Hirvonen.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti kesäkuussa, että Parikkalan Särkisalmella sijaitseva tukiasumisyksikkö suljetaan tämän vuoden lopussa. Yksikön toiminta alkoi viime vuoden alussa.

Alasajon syynä oli se, että alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut tänä vuonna Suomeen entistä vähemmän. Jo heinäkuussa Särkisalmen 80-paikkainen yksikkö muutettiin 40-paikkaiseksi.

HIRVOSEN mukaan yksikössä tehdään työtä loppuun asti, mutta vähän sillä silmällä että työt loppuvat.

– Työntekijöitäkin on asiakasmääriin suhteutettuna sopiva määrä. Opettajia ja ohjaajia on riittävästi.

Yksikön 23 työntekijästä yhdeksän on jo löytänyt uuden työpaikan ja jättänyt yksikön.

SOSIAALITYÖNTEKIJÄ Anna Hälvä olisi toivonut yksikön jatkavan, kun Parikkalaan on luotu toimivat ja kehittyvät rakenteet. Lakkautus ei tosin yllättänyt, sillä hän pitää alaa muutosherkkänä.

– Tällä alalla ei voi tietää, mitä puolen vuoden päästä tapahtuu. Mutta surku, että yksikkö lopetetaan.

Hälvä muutti juuri Kesälahdelle Savonlinnasta, jossa oli kaupungin sosiaalityön pakolaisohjaajana.

– Epäilen löytyykö lähimaisemista maahanmuuttoon liittyviä töitä. Vuoden vaihteen jälkeen pitää etsiä, mutta ensin ajattelin matkustaa ja huilia urakan jälkeen.

Hälvä on ollut Parikkalassa vuodenvaihteesta. Hänen mielestään työ on antanut hienon kokemuksen ja paljon oppia.

PARIKKALAN edellinen kunnanjohtaja Alpo Kosunen toteaa, että lakkautuspäätös tuntui pahalta, kun yksikköä pantiin niin innokkaasti ja nopeasti pystyyn.

– Ymmärrän kyllä päätöstä, kun ei ole tarvetta. Tuntuu kuitenkin pahalta, kun toiminta on niin lyhytjänteistä.

Kosunen teki aikanaan hartiavoimin työtä, että yksikkö saatiin Parikkalaan. Hän toimi myös alaikäisten turvapaikanhakijoiden edustajana.

TURVAPAIKANHAKIJOITA on tullut tänä vuonna maahan selvästi edellisvuotta vähemmän ja vastaanottokeskuksissa on tyhjiä paikkoja. Pelkästään alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen elokuun loppuun mennessä 195, kun viime vuoden vastaava luku oli 472.

– Tulijamäärien kehitystä on vaikea arvioida. Vastaanottokeskuksien paikkojen tarpeet riippuvat myös siitä, miten oleskeluluvan saaneet sijoittuvat, sanoo Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen.

Pyykkönen ei lähde arvioimaan, miksi turvapaikanhakijoiden tulomäärä on laskenut. Hän toteaa, että myös muun muassa Norjassa vähennetään kapasiteettia.

Kuvateksti

Anssi Kemppinen

Parikkalan tukiasumisyksikön sosiaalityöntekijä Anna Hälvä pitää surkeana asiana, että yksikkö lakkautetaan.

Kirjoittaja:
Anssi kemppinen