Categories
Artikkelit

Teräs taipuu taas metallimiehen käsissä

Terästornissa päästiin töihin kiinni. Vahvistuva euro syö kuitenkin sisällä olevan tarjouskannan kilpailukykyä.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Hitsaaja Heikki Huomolla on taas töitä. Hän hioi ja hitsasi paksun massatornin alaosan rakenteita maanantaina Terästornin konepajalla.

Töitä riittää ainakin puoleksi vuodeksi eteenpäin myös muilla tehtaan työntekijöillä.

Tuotantopäällikkö Juha Kylliäinen kertoo vielä kolmen työntekijän olevan lomautettuna. Puolentoista vuoden hiljaisen kauden aikana pahimmillaan koko henkilöstö oli lomautettuna.

— Lomautuksia oli useissa pätkissä. Nyt tilauksia on sisällä, ja se on kohentanut myös työntekijöiden mielialoja.

Kylliäisen mielestä pitkät lomautusjaksot jättävät jälkensä työhön.

— Ammattitaito ei kehity, kun ei ole töitä. Kohensimme taitoja kahdella hitsauskurssilla, mutta normaalin tekemisen puuttuessa, takapakkia varmasti tuli.

Tilauskantakaan ei ole vielä ihan normaali. Venäjälle ja Chileen loppukesästä solmitut kaupat ovat projekteina lyhyitä ja takaavat töitä tammi—helmikuulle.

— Normaalitilanteessa työkuorma riittää vuodeksi eteenpäin, sanoo toimitusjohtaja Marko Sipola. Hän pitää nykyistä tilannetta kuitenkin hyvänä, koska vielä alkuvuodesta tilaukset seisoivat lähes kokonaan.

Terästornin tarjouskanta on erittäin hyvä, eikä oman tuotannon kilpailukyky ole hävinnyt mihinkään. Mitä tarjouskannasta realisoituu tilauksina, on kuitenkin hankalampi yhtälö.

Terästornin johtaja seuraa tiiviisti valuuttakurssien kehitystä. Niillä on suurin merkitys kilpailutilanteessa. Käyrät sojottavat nyt ikävästi väärään suuntaan.

— Valuuttakurssien merkitystä ei ymmärretä riittävästi. Maailmalla on menossa valuuttakurssikisa. Mitellään siitä, kuka korjaa hyödyn alkaneesta talouskehityksestä.

Sipolan mielestä euroalueen poliitikkojen pitää huolehtia kilpailukyvystä.

— Vientiteollisuus kärsii, kun liikkeet ovat hitaita ja euro vahvistuu.

Valtaosa Terästornin tuotteista menee sellu- ja paperiteollisuudelle. Kohteina ovat Euroopan ohella kehittyvät markkinat Etelä-Amerikassa, Etelä-Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa.

Suuret tehdasinvestoinnit ovat olleet jäissä finanssikriisin puhjettua. Vaikka talouden suhdanteet ovat parantuneet ja vientikohteissa talouskasvu on nousussa, uusia inves- tointipäätöksiä ei ole tehty.

Sipolan mukaan isot rahoituskanavat eivät ole auenneet, koska epävarmuus kalvaa yhä.

— Kun siihen ynnää kriittisille rajoille kivunneet valuuttakurssit, näkymä ei ole vientiyritykselle hyvä.

Sellun ja öljyn hintakehitys on tosin harpannut ylös. Se on signaali, jonka Sipola uskoo tuovan lähiaikoina myös sellaisia isoja tilauksia, joita Terästorni toimitti kolme vuotta sitten Uruguayn Fray Bentosin tehtaille.

Terästorni Oy

Rakentaa lähinnä massatorneja, keittimiä ja reaktorikattiloita prosessiteollisuudelle. Henkilöstö: 35 työntekijää.

Terästorni on osa Viafin Group -konsernia, jonka pääomistaja on pääomasijoittaja Pohjola Capital Partners (60 %).

Konserniin kuuluu myös Teuvalla painesäiliöitä valmistava West Welding Oy. Yrityksellä on myös putkisto-ja laiteasennusyksiköt Jämsässä ja Porissa.

Koko konsernissa on noin 120 työntekijää. Liikevaihto viime vuonna 25 miljoonaa euroa (40 M€ vuonna 2008). Tulos ennen veroja, poistoja ja rahoituseriä 3,3 M€ (4 M€). Omavaraisuusaste 45 % vuonna 2009.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki