Vesitorni seisoo yhä autiona

Lappeenrannan vesitornin avaaminen yleisölle vienee vielä vuosikausia. Tornin julkisivu on kunnossa, mutta sisätilat vaativat täysremontin.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan vesitornin avaamista yleisölle saadaan odottaa vielä vuosia. Vesihuoltotehtävänsä se hoitaa toki mallikkaasti, mutta matkailukäyttöön tornia ei saatane vielä vuosiin.

– Hallituksessa asiasta ei ole keskusteltu yhtään, myöntää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.). Kolme vuotta sitten kaupunginhallitus nimitti toimikunnan, joka esitti tornin kunnostamista ympärivuotiseen matkailukäyttöön. Torniainen oli yksi toimikunnan jäsenistä.

– Silloin todettiin, että tornin saneeraukseen ei ole euroja, Torniainen muistaa.

Euroja tornin kunnostukseen ei ole osoittaa nytkään.

– Aikoinaan pohdittiin kauan Lappeen pappilan kunnostamista. Kun sen remontille löytyi konsepti löytyi, hanke lähti toteutumaan. Jos vesitornin kunnostamiseen löytyisi samanlainen konsepti.

LAPPEENRANNAN Vesi Oy:n rakennuttajapäällikkö Keijo Tiainen näkisi mielellään vesitornin matkailukäytössä. Tornin sisätilat vaatisivat kuitenkin täydellisen remontin, jos se otettaisiin ympärivuotiseen käyttöön.

– Kahvilatila pitäisi eristää joka puolelta. Siellä olisi tehtävä täysi remontti.

– Torni vaatisi myös uuden hissin. Nykyinen hissi on epävarma, Tiainen sanoo.

Toimikunta, jossa myös Tiainen oli mukana, esitti kolme vuotta sitten sellaista vaihtoehtoa, jossa uusi hissikuilu laajennettaisiin vanhan kuilun yhteyteen. Hissi tulisi ulkopylväikköjen sisäpuolelle siten, että se muuttaisi mahdollisimman vähän vesitornin ulkoasua ja sisärakenteita.

– Silloin kustannukseksi tuli 2,1 miljoonaa euroa, mutta sekin vaatisi taas päivityksen.

Vesitornin ravintolatasanteella on kaikkiaan noin 490 neliötä sosiaalitiloineen. Kokoustilojen lisäksi kahvila tarvitsee 110 asiakaspaikan keittiön ja määräysten mukaiset sosiaalitilat.

VESITORNIN rakenteita ja ulkopintoja kunnostettiin vuonna 2003. Rakenteellisilla korjauksilla turvattiin tornin vesihuoltotehtävä. Vesitorni pumpataan täyteen yöllä, ja silloin siellä on vettä 3 500 kuutiota. Päiväsaikaan vesitornista kulutetaan noin 1 500-2 000 kuutiota.

Kaupunginhallitus totesi kolme vuotta sitten, että vesitornin kahvilakerroksen käyttöönotto hisseineen on elinkeinopoliittinen investointi, jonka rahoittaminen ja toteuttaminen ei kuulu Vesi Oy:n toimialaan.

– Kaupunkikonsernissa hankkeen toteuttajana tulisi olla Lappeenrannan Yritystila Oy niin, että Yritystila sopii vesitornin käytöstä Vesi Oy:n kanssa ja kahvilatoiminnasta yksityisen yrittäjän kanssa, kaupunginhallitus totesi.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Lappeenrannan Vesi Oy:n rakennuttajapäällikkö Keijo Tiainen näkisi mielellään vesitornin matkailukäytössä.

Lappeenrannan vesitorni

Valmistui 1920, jolloin pyöreän lieriön ylin kerros oli sisäänvedetty ja näköalatasanne kiersi huippua, joka ilmeisesti oli kahdeksankulmainen.

Nykyisen ulkoasun suunnitteli kaupunginarkkitehti Reino Ahjopalo.

Tornin huipulle lisättiin vuosina 1954-56 leveä, peltipintainen lieriösäiliö, jota kannattelee 12 valkoista rapattua pilaria.

Peruskorjattu 2004.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen