Aluehallintovirastolta huomautus Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle

Lappeenrannan läntisellä alueella apu ehti perille liian hitaasti. Ensiapua ongelmaan haetaan Helsingintien vihreästä aallosta. Sivupaloaseman tarve selvitetään.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Aluehallintovirasto pitää Etelä-Karjalan alueen pelastustoimen palvelutasoa riittävänä. Virasto tutki pelastuslaitoksen paperit Juha Rautiaisen tekemän kantelun johdosta.

Kaikki pelastustoimen asiat eivät Etelä-Suomen aluehallintoviraston mielestä ole kuitenkaan vielä kunnossa. Puutteita viraston mielestä on läntisen Lappeenrannan alueella.

Nuhteitaan virasto perustelee sillä, että apu ehtii alueelle nykyisin liian hitaasti. Tilastojen mukaan pelastuslaitoksella oli tarkastelujaksolla 77 tehtävää korkeimpaan riskialueeseen kuuluvassa Skinnarilassa ja vain joka viidennellä kerralla pelastuslaitoksen yksikkö ehti paikalle toimintavalmiusohjeen mukaisessa ajassa eli kuuden minuutin kuluessa.

Etelä-Karjalan pelastusjohtaja Erkki Hokkanen myöntää pelastuslaitoksen kantelun johdosta virastolle antamassaan vastineessa, että näin on. Hokkasen mukaan asian korjaaminen on parhaillaan työn alla.

– Tilanne on ollut meillä tiedossa. Nykyinen palvelutasopäätös on voimassa vuoden 2013 loppuun. Asia ratkaistaan tämän palvelutasopäätöksen voimassaoloaikana, Hokkanen sanoo.

HOKKASEN mukaansa vilkas rakentaminen ja kaupungin nopea laajeneminen mutkistavat korjaavien päätösten tekoa.

Vaihtoehtoja ovat sivupaloaseman rakentaminen läntiseen kaupunginosaan, nykyisen pääpaloaseman siirtäminen logistisesti parempaan paikkaan, tai kahden uuden paremmin sijoitetun paloaseman rakentaminen.

Ensiapua ongelmaan saadaan Hokkasen mukaan Helsingintien liikennevalojen ohjauksella. Niin kutsuttu vihreä aalto raivaisi risteyksissä väylää pelastustehtävissä oleville paloautoille.

– Lautakunta päätti talousarviota käsitellessään, että ensi vuoden aikana me selvitämme kaupungin kanssa, miten kaupunkirakenne kehittyy seuraavien 20 vuoden aikana.

Arviota kaupunkirakenteen muutoksista, pelastushallinnon termein riskialueiden kehityksestä, tarvitaan, kun uuden tai uusien paloasemien sijoituspaikkoja optimoidaan.

– Tämän arvion perusteella pitää ratkaista, rakennammeko me läntiselle alueelle sivupaloaseman, siirretäänkö nykyinen paloasema jonnekin muualle, niin että pärjäämme yhdellä asemalla, tai päädytäänkö ratkaisuun, jossa meillä on kaksi pienempää paloasemaa, Hokkanen maalailee.

– Tämä selvitystyö tehdään ensi vuoden aikana. Vasta sen jälkeen voidaan päättää, millä aikataululla nämä hankkeet toteutetaan.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Armilankadun paloasemalta on Lappeenrannan läntiseen kaupunginosaan pitkä matka. Helsingintie on usein myös ruuhkainen. Esimeriksi Skinnarilaan ei aina ehditä toimintavalmiusohjeen edellyttämässä ajassa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela