Elokuvayö tuo myös zombiet Lappeenrannan kaduille

Night of the Living Pictures -vaihtoehtoelokuvayö järjestetään Lappeenrannassa viidettä kertaa. Zombiewalk vyöryy toistamiseen pitkin kaupungin katuja.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan ainoa elokuvafestivaali esittää neljä täyspitkää elokuvaa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Night of the Living Pictures -tapahtumassa nähdään elokuvat: Scott Pilgrim vs. the World, Princess Mononoke, Splice ja Nightmare on Elm Street sekä suomalainen lyhytelokuva Pokayoke.

Elokuvafestivaali järjestetään nyt viidettä kertaa Lappeenrannassa. Tapahtuman tuottaja Panu Kärri kertoo, että aikaisempina vuosina keskimäärin sadan ihmisen joukko on istunut koko yön katsomassa elokuvia.

— Festivaaliin valitaan alternative- ja kauhuelokuvia. Elokuvat ovat sellaisia, ettei niitä muuten esitettäisi Lappeenrannassa, tai ne eivät ole vielä olleet nähtävillä kaupungissa.

Ensimmäinen elokuva alkaa perjantaina kello 22 ja viimeinen lauantaina aamuyöstä noin kello 4.45. Pitkäkestoiseen tapahtumaan saa tuoda omat eväät, mutta lasipullojen ja päihteiden käyttö elokuvasalissa on kielletty. Lisäksi festivaali on kielletty alle 15-vuotiailta.

Kärrin mukaan Night of the Living Pictures -festivaalilla katsojia kannustetaan osallistumaan elokuvien tapahtumiin.

— Katsojat saavat huutaa, kommentoida, aplodeerata ja nauraa. Yleensä suomalaisessa elokuvateatterissa istutaan alas, ollaan hiljaa ja poistutaan esityksen jälkeen.

Elokuvafestivaalilla palkitaan myös katsomossa istuvien keskuudesta paras halloween-asu. Ennen elokuvafestivaalia järjestetäänkin toista kertaa zombiewalk, joka vyöryy pitkin kaupungin katuja perjantaina kello 20 alkaen.

Paras zombiewalk-puku palkitaan elokuvafestivaalin ilmaislipulla.

Zombien kävely starttaa Lappeenrannan lyseon lukion edessä olevalta parkkipaikalta.

— Zombiewalkissa on ideana pistää päälle paras epäkuollut asu, kerääntyä kokoon ja laahustaa kaupungin halki herättäen pelkoa ja hämmennystä. Tärkeää on zombiemaisen ulkoasun lisäksi epäkuollut eläytyminen, eli laiska askellus, örinä ja tyhjä katse.

Kärrin mukaan viime vuonna zombiewalkiin osallistui 30—40 ihmistä ja sitäkin enemmän katsojia, jotka seurasivat ja kuvasivat kävelyn tapahtumia. Tänä vuonna zombiewalkiin on ilmoittautunut jo 60 innokasta.

— Voi olla, että meitä on lopulta satapäinen zombiejoukko vaeltamassa Lappeenrannan katuja.

Festivaali Night of the Living Pictures järjestetään Kino-Aulassa. Tapahtumaan myydään 200 lippua. Torstaina lippuja oli myyty reilusti yli puolet.

— Kyllä perjantainakin vielä ehtii lipun ostaa, ja muutamia jää ehkä ovellekin myytäväksi, Kärri sanoi torstaina.

Lisätiedot ja aikataulut zombiewalkista ja Night of the Living Pictures -festivaalista löytyvät verkkosivuilta www.notlp.org.

KUVATEKSTI

Pekka Hölkki

Viime syksynä ensimmäiseen zombiewalkiin osallistuivat Nina (vas.), Niko, Mimmo ja Maro. Zombien vaellus alkaa tänään perjantaina kello 20 Lappeenrannan lyseon lukiolta.

Scott Pilgrim vs. the World (2010)

Komedia, toiminta

Ohjaus: Edgar Wright

Scott Pilgrim (Michael Cera) on 22-vuotias torontolaisnuori. Bassoa punktriossa soittava työtön pelifriikki menee mielellään siitä, mistä aita on matalin, ja vielä mielummin siitä, missä aitaa ei ole ollenkaan. Elokuvan, sarjakuvan ja videopelin mullistava ristisiitos.

Princess

Mononoke (1997)

Animaatio

Ohjaus: Hayao Miyazaki

Vakavasti sairas Prinssi Ashitaka on matkalla kauas itään etsimään parannusta villisikajumalan langettamaan kiroukseen, mutta joutuu yllättäen keskelle metsän eläinten ja raudan takomiseen erikoistuneen Tataraban klaanin välistä sodankäyntiä.

Splice (2009)

Scifi, jännitys

Ohjaus: Vincenzo Natali

Huipputason geenitutkijat Clive (Adrien Brody) ja Elsa (Sarah Polley) luovat Drenin, uskomattoman ja erikoisen kauniin olennon, jossa yhdistyvät huippuäly ja ennalta arvaamattomat fyysiset ominaisuudet. Lopulta Dren uhkaa muodostua heidän pahimmaksi painajaisekseen.

Nightmare on Elm Street (2010)

Kauhu

Ohjaus: Samuel Bayer

Joukolla teinejä on jotain yhteistä: heitä vainoaa Freddy Krueger, kammottavan rujo tappaja, joka jahtaa heitä unissa. He voivat suojella toisiaan vain pysymällä hereillä. Elokuva on moderni uusintaversio Freddy Kruegerin syntytarinasta.

Pokayoke (2010)

Kauhu, trilleri (lyhytelokuva)

Ohjaus: Mika Tervonen

Tuomas (Niilo Syväoja) on menettänyt vanhempansa traagisessa onnettomuudessa. Tuomas aiheuttaa muillekin ihmisille onnettomuuksia ja tallentaa heidän kipunsa kamerallaan. Pian hänen kuviinsa kuitenkin ilmestyy tumma hahmo, joka tuntuu seuraavan häntä.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto