Opettajat ideoivat eskarilaisille uuden taidekasvatusryhmän

Kuvataidekoulu, tanssiopisto ja musiikkiopisto aloittavat yhteisen taidekasvatusryhmän Lappeenrannassa. Kokeilu on ainutlaatuinen Suomessa.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Eskari-ikäisille suunnattu uusi taidekasvatusryhmä Lappeenrannassa yhdistää musiikkia, kuvataidetta ja tanssia. Kokeilussa kolmen eri taiteenalan opettajat opettavat ryhmää samaan aikaan, mikä on uutta Suomessa.

Opettajina toimivat varhaisiän musiikinopettaja Riitta Jauhiainen Lappeenrannan musiikkiopistosta, lastentanssin pääopettaja Raija Roine-Tynkkynen Tanssiopisto Sonja Tammelasta ja kuvataiteilija Nana Vento Lappeenrannan lasten ja nuorten kuvataidekoulusta.

Idea taidekasvatuskokeiluun lähti opettajilta itseltään.

-Tarkoitus on tehdä soveltavaa taidekasvatusta kokonaisvaltaisesti, sillä taide on tärkeää pienen lapsen oppimisprosessissa. Ryhmän toiminnan sisältö perustuu tietenkin leikkiin, Jauhiainen kiteyttää.

Syksyllä tuntien teemana ovat suomalaiseen kansanperinteeseen liittyvät eläimet: jänis, karhu, lintu ja käärme. Eskarilaiset tutustuvat eläimiin jokaisen taiteenalan kautta.

-Tunnilla on aina teemaan liittyvä aihe ja tuosta aiheesta lapsi saa sekä visuaalisen, auditiivisen että fyysisen kokemuksen. Samaa aihetta lähestytään siis monesta eri suunnasta ja sillä tavalla syvennetään lapsen tietoisuutta ja tietoista tekemistä.

-Esimerkiksi tanssissa lapset tuottavat ja luovat liikettä tietyissä raameissa, Roine-Tynkkynen selventää.

Musiikinopettaja Jauhiainen aikoo käyttää viisikielistä kanteletta apuna tunneilla.

-Opettelemme siis ihan oikeasti soittamaan kanteleella erilaisia ääniä ja liikettä, soundia ja väriä, eli musiikillisia peruskäsitteitä, hän kuvailee.

-Kuvataiteessa taas tunnin aiheita lähestytään esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä tai savesta muotoilemalla, Vento lisää.

Taidekasvatuskokeilusta tekee erityisen se, että kaikki kolme opettajaa työskentelevät yhdessä.

-Usein opettaja on yksin. On hienoa, että saamme jakaa oppia toisille ja nähdä sen, miten toisella taiteenalalla asioita opetetaan, Vento sanoo.

Roine-Tynkkysen mukaan kokeilu antaa myös opettajan työhön sisältöä ja oppimisen riemua. Hän kertoo, että jokainen taiteenala, eli musiikki, kuvataide ja tanssi lähestyvät opetettavaa asiaa hieman eri tavalla.

-On siis ihana nähdä, miten kuvataideopettaja, musiikinopettaja ja tanssinopettaja selittävät saman asian, Jauhiainen lisää.

Opettajien mukaan tunnin sisällöt on suunniteltu tarkasti. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suunnitelmissa pysyttäisiin tiukasti. Tunti elää Vennon mukaan intuitiivisesti, lapsilähtöisesti.

-Jokaisella tunnilla on omat tiedolliset tavoitteet, jotka myös arvioimme. Mutta tärkeintä on antaa riemua, rakkautta ja luovuutta taiteen tekemisessä sekä onnistumisen kokemuksia.

Keväällä ryhmän on tarkoitus järjestää pienimuotoinen esitys, joka sekoittaa musiikkia, kuvataidetta ja tanssia.

-Se ei välttämättä ole mikään perinteinen esitys. Lapset eivät aseta muutenkaan rajoja taiteelle, vaan aikuisten kohdalla olisi tärkeämpää saada raja-aidat kaatumaan.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Nana Vento (vas.), Raija Roine-Tynkkynen ja Riitta Jauhiainen ideoivat taidekasvatuskokeilun eskarilaisille. Ryhmä aloittaa ensi viikolla, mutta puitteet alkavat olla jo kunnossa kuvataidekoululla.

Ryhmään haetaan eskari-ikäisiä

Uusi eskarilaisten taidekasvatusryhmä aloittaa torstaina 4. marraskuuta kello 14.30-15.45. Lappeenrannan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa (Kehruuhuoneenkuja 8, Linnoitus).

Ryhmään otetaan 12 vuonna 2004 syntynyttä lasta. Syksyllä opetuskertoja on seitsemän ja saman verran myös keväällä.

Sitovat ilmoittautumiset on tehtävä Lappeenrannan musiikkiopiston toimistoon 29. lokakuuta mennessä, puh. 05 616 2603.

Ryhmään mahtuu vielä mukaan muutama lapsi.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto