Imatralta kiitosta psykiatrisen hoidon uudistuksille

Sote-piirin uusi hoitomalli on pitkälti sama kuin Imatralla jo noudatettu. Ylilääkäri Veijo Nevalainen kehuu piirin rohkeutta ottaa uudet toimintatavat käyttöön. Nevalaisen mukaan työntekijöiltä vaaditaan aiempaa enemmän osaamista.

Tenho Tiilikainen

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin päätökset psykiatrisen hoidon uudelleenjärjestelyistä saavat kiitosta Imatran kaupungin terveyskeskuksen mielenterveyspalvelujen ylilääkäriltä Veijo Nevalaiselta. Nevalaisen mielestä sote-piiri ajaa mielenterveyspalvelujen järjestämisessä valtakunnallisestikin kiitosta ja huomiota saaneen Imatran mallin ohi.

Sote-piirin mallissa psykiatrisen hoidon osastopaikkoja vähennetään Etelä-Karjalan keskussairaalassa, jossa marraskuun alussa aloittaa toimintansa uusi, läpi vuorokauden avoinna oleva mielenterveyspäivystys. Päivystysyksikköön sulautetaan kaksi aikuispsykiatrian osastoa, sairaansijat vähenevät 13:lla. Lisäresursseja tulee akuuttiin ja avohoitoon.

Tätä lähes samaa mallia on Imatralla noudatettu runsaan kymmenen vuoden ajan, tosin huomattavasti pienemmillä voimavaroilla. Kynnys hakea mielenterveyspalveluja on tietoisesti tehty mahdollisimman matalaksi.

– Sote-piiri menee meistä nyt osittain ohikin. Minusta erinomaisen tärkeä asia on ympärivuorokautinen mielenterveyspalvelujen päivystysyksikkö. Uutta ja samalla viisasta on myös se, että päihdepäivystys on otettu tähän mukaan, Nevalainen sanoo.

Hänen mukaansa imatralaiset mielenterveyspotilaat ovat tähän saakka joutuneet vain satunnaisesti käyttämään keskussairaalan palveluja yöaikaan. Nyt nämä palvelut saadaan jatkossa päivystysyksikössä.

NEVALAINEN pitää myös psykiatrisen hoidon siirtämistä laitoshoidosta avohoitoon ja avohoidon palvelujen lisäämistä oikeana ratkaisuna. Laitoshoito sitoo työvoimaa avohoitoa enemmän.

– Uusi toimintatapa on ennen kaikkea asiakkaiden ja heidän omaistensa etu, vaikka onkin henkilökunnan kannalta vaativampi malli.

Imatralla Honkaharjun sairaalassa toimivalla psykiatrian osastolla on 17 sairaansijaa. Osastolla hoidetaan lähes kaikki akuuttia psykiatrista hoitoa tarvitsevat potilaat sekä päihdevieroitushoitojen alkuvaiheet.

Avohoitoon ja päivystykseen tehdyt lisäpanostukset ovat vähentäneet psykiatrisen hoidon sairaansijojen tarvetta Honkaharjussa.

– Honkaharjuun varatut sairaansijat ovat riittäneet hyvin. Nytkin meillä on viisi sairaansijaa vapaana, Nevalainen sanoo.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Ylilääkäri Veijo Nevalainen on ilolla seurannut sote-piirin kehitystyön etenemistä myös mielenterveyspalveluissa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen