Luukkanen: Minua jahdataan

Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen sanoo toimineensa aina valtuuston päätösten edellyttämällä tavalla. Hän kokee olevansa mustamaalauksen ja ajojahdin uhri

LEMI. Kunnanjohtaja Simo Luukkasen mielestä hänet on heitetty perusteetta myrskyn silmään. Hän väittää toimineensa valtuuston lainvoimaisten päätösten edellyttämällä tavalla.

– Ne sitovat virkamiestä, ja sen mukaan olen toiminut tarkasti. En ymmärrä, mistä toimintaani kohdistuva tyhjänpäiväinen kupla on syntynyt. Kun on tarve jahdata, keksitään kaikenlaista.

Kapinointi kunnanjohtajaa vastaan leimahti liekkeihin vuosi sitten. Valtuutettu Juha Junnonen (kok.) ripitti räväkällä tavalla kunnanjohtajaa valtuustossa.

Ryöpytys johti poliisitutkintaan, mutta kihlakunnansyyttäjä Ilpo Kohonen jätti syyttämättä. Hän perusteli päätöstään julkisen viranhaltijan velvollisuudella sietää varsin pitkälle oman toimintansa arvostelua.

Arvostelijat saivat uutta vettä myllyynsä arviointikertomuksesta. Raportissa moitittiin kunnanjohtajaa valtuuston yksiselitteisesti monimutkaisen päätöksen vastaisesta valmistelutyöstä kunnanvirastoasiassa.

Luukkasen johtamistapaakaan tarkastuslautakunta ei kiitellyt.

Luukkanen ei niele toimintansa arvostelua, eikä lautakunnan näkemyksiä.

– Kukaan ei ole vaivautunut ottamaan selville, millaisilla ohjeilla Planekar Oy:n insinööri Jussi Pesonen on valmistellut kunnan hallinnon tilatarpeita. Suunnittelutyötä on tehty valtuuston täytäntöönpanon mukaisesti.

– Tarkastuslautakuntakin olisi voinut selvittää paremmin, miten asioita viedään eteenpäin.

Luukkasen mielestä arvostelun taustalla on vanha lemiläinen tapa: ensin syytetään ja sitten mietitään, mitä ne syyt on. Syyllistäminen on olennaista.

– Koen tämän täydelliseksi ajojahdiksi. Minut halutaan mustamaalata kuntalaisten silmissä perusteellisesti. Muutama kellokas siellä on äänessä. Onneksi minulla on enemmistön tuki.

Luukkanen pitää valitettavana, että nykyinen kuntalainsäädäntö mahdollistaa toiminnan, jossa kunnanjohtaja on laitonta riistaa.

– Sitä voi lyödä kuin vierasta sikaa riippumatta siitä, onko asia totta tai ei.

Kunnanviraston valmistelun ohella tarkastuslautakunta löysi ongelmia Luukkasen johtamisesta.

– Kun joku kertoisi minulle, mitä ne ovat. Ilmaan heitellään kaikenlaisia mysteerioita ja pompotellaan kuin ilmapalloja. Tämä on sitä nykyajan populismia.

Luukkanen korostaa sitoutumattomuuttaan virkamiehenä ja pitää suhteitaan toimivina joka suuntaan – muutamia poliitikkoja lukuun ottamatta.

– Heillä on omat henkilökohtaiset syynsä toimia näin. Aika isoa kirvestä käyttävät.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Lemin talouden tunnusluvut ovat hyviä.

Kunta on lähes velaton ja sijoittuu kustannustehokkuudessa viiden parhaan joukossa Suomessa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki