Paluulento toi tutun miehen

Kanadalaishyökkääjä Dale McTavish laskeutui eilen illalla perheensä kanssa Lappeenrannan lentokentälle. Tänään hän on taas töissä jääkiekon SM-liigassa.

Vesa Salminen

LAPPEENRANTA. Järkälemäiset odotukset hämmentävät Dale McTavishia.

-Se tuntuu minusta vähän oudolta. Pelaan vain niin hyvin kuin pystyn ja se on oikeastaan ainoa asia, johon voin vaikuttaa.

McTavishin kaipuu on keski-ikäistä, sillä valtaosalle alle parikymppisistä SaiPan kannattajista hän on vain Sveitsistä tuleva kanadalainen hyökkääjä, jota he eivät ole koskaan nähneet.

Isille ja vaareille hän on yhä The Dale. Mies, joka paukutti SaiPalle 47 maalia 1997-99 ja seuraavalla kaudella Bluesille 32.

MCTAVISH pelasi Sveitsissä kymmenen kautta ennen paluuta Suomeen. Tehot olivat vuoristomaassa ennallaan muutamia loukkaantumisten tuomia katkoja lukuun ottamatta.

SM-liigasta hänellä ei ole tarkkaa kuvaa, sillä silmiin on sattunut vain muutama ottelu dvd:ltä. Edellisestä harjoitusottelusta suomalaisseuraa vastaan on pari kautta aikaa, mutta Rapperswilissa hän maistoi suomalaisvalmennusta Kari Elorannan alaisuudessa. Zugissa käskyttäjä oli leijoniakin yhden kauden vetänyt Doug Shedden.

-Pienempien kaukaloiden vuoksi peli on SM-liigassa nykyisin ehkä fyysisempää ja hieman nopeampaa kuin ennen, McTavish arvioi.

-Itse uskon olevani pitkälti samanlainen pelaaja kuin ennenkin. Hieman vanhempi tosin, mutta kokeneempi ja viisaampi. Luulen, että pystyn edelleen tekemään maaleja ja luomaan tilanteita ketjukavereille sekä pelaamaan fyysisesti.

-Ehkä pystyn nyt enemmän auttamaan myös nuorempia pelaajia.

Kesän McTavishin perhe vietti kotonaan Ottawassa. Jääkiekkoilijalle viiden kuukauden loma oli ekstraa.

-Se oli tärkeätä kropan ja myös pään kannalta. Sain lisäaikaa kesäharjoittelulle. Uskon, että se auttaa minua tällä kaudella.

-Tunnen nyt oloni pirteäksi.

Ennen lentoa Lappeenrantaan McTavishit pakkasivat tavaroitaan Zugissa. Kanadassa Dale McTavish harjoitteli muuten yksin, mutta kävi jäällä ammattilaisryhmän kanssa. Zugissa hän otti jäätuntumaa entisen joukkueensa kanssa.

-On aina rankkaa harjoitella jäällä yksin, eikä joukkueen kanssa. Se helpotti, kun sain palata Zugiin.

38-vuotias pelaaja joutuu jo hakemaan uusia virikkeitä fysiikkaharjoitteluun.

-Lisäsin venyttelyä ja otin mukaan joogaa. Ei niin paljon kovien painojen nostoa kuin aikaisemmin. Uskon silti, että voimatasoni on ennallaan.

-Jooga auttaa muuttamaan lihaksistoani elastisemmaksi.

TUTTUJA PELAAJIA ei SaiPassa ole, mutta Lappeenrannassa kavereita on edelleen. Zugissa McTavish kuuli viimeiset SaiPa-uutiset Liiga-SaiPa Oy:tä omistavalta Jussi Markkaselta.

-On paljon helpompi tulla takaisin tuttuun kaupunkiin kuin jos menisi kokonaan uuteen paikkaan.

Vesa Laitinen

Dale McTavish lensi Zürichista Lappeenrantaan torstai-iltana 10- ja 7-vuotiaiden poikiensa Darianin ja Masonin sekä vaimonsa Christinen kanssa. Tänä iltana alkavat työt kaukalossa ja oma mailanippu oli tietenkin matkassa.

Dale McTavish

Syntynyt 28.2.1972 Kanadassa Eganvillessa.

186 senttiä, 93 kiloa.

Perhe: Vaimo Christine sekä 7- ja 10-vuotiaat pojat. Vanhempi pojista on syntynyt Helsingissä.

Aikaisemmat seurat: Saint John Flames (AHL), Calgary Flames (NHL, yhdeksän ottelua), SaiPa, Blues, Rapperswil, Zürich Lions, Zug.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen