Helvetin enkeleillä oli lupa valmistelevien töiden aloittamiselle

Puistossa tehdyille räjäytyksille oli kaupungin lupa. Moottoripyöräkerhon kaavamuutostoive näyttää tyssäävän.

Timo Laitakari

LAPPEENRANTA. Helvetin enkeleillä oli kaupungin lupa räjäytystöille, joita he pari viikkoa sitten tekivät. Jengi suunnittelee toimitilojensa laajentamista Lappeenrannan Hyrymäessä. Maa-alueen omistaa kaupunki, ja se on kaavoitettu puistoksi.

Kaupungin johto pyysi viime viikolla teknisen toimen eri osastoilta selvityksen kaavoituksen ja rakentamisen kulusta, kun Etelä-Saimaa oli kertonut asiasta.

Kaupunginsihteeri Juha Willbergin mukaan kyseinen alue on vuokrattu lyhytaikaisella vuokrasopimuksella viereistä tonttia hallinnoivalle kiinteistöyhtiö Viistokatu 8:lle.

-Todennäköisesti myös suullisesti on annettu lupa ryhtyä maansiirto- ja valmistelutöihin. Näyttää siltä, että Viistokatu 8 on toiminut saamiensa lupien tai lupausten mukaisesti.

Kiinteistöyhtiön tiloissa toimii MC Carelia -moottoripyöräkerho, joka kuuluu kansainväliseen Helvetin enkelit -organisaatioon.

Etelä-Saimaa kertoi pari viikkoa sitten, että kaupunki aikoo myydä kiinteistöyhtiölle maata Hyrymäestä. Alueella on vireillä kaavamuutos, ja sinne on tarkoitus rakentaa 600-neliöinen korjaamohalli. Viime viikolla naapurustoa ihmetytti alueelta kuuluneet voimakkaat räjähdykset.

Kaupunginsihteeri Willberg arvioi, ettei maa-aluetta koskeva kaavamuutos koskaan etene lautakuntaan asti.

Asemakaavamuutoksen ennakkokuuleminen päättyy maanantaina. Willbergin mukaan virkamiehet harkitsevat sen jälkeen, miten asiaa viedään eteenpäin.

-Pitäisin aika selvänä, että julkisuudessa olleiden kytkösten selvittyä asemakaavan eteenpäin vieminen loppuu siihen, Willberg sanoo.

-Kaavoittajan oikeus ja velvollisuus on harkita, onko hanke sopiva sille paikalle, mihin haetaan. Eivät nämä automaattisia asioita ole.

Willbergin mukaan kaupunki aikoo nyt pohtia käytäntöjään sekä rakentamisen poikkeusluvissa että hakijan taustojen selvittämisessä.

Lupien osalta normaalin käytännön pitää hänen mielestään olla sellainen, että kaikkien kaavojen ja lupien pitää olla kunnossa, ennen kuin töihin ryhdytään. Poikkeamiseen pitää olla erityiset syyt.

Hakijoiden taustojen tarkastamisessa Willberg pitää minimitasona sitä, että kaupungille päin ei saa olla velkoja, eivätkä yritykset saa olla maksukyvyttömiä.

Willberg toteaa, että Viistokadun kiinteistöyhtiöllä ei ole kaupungille päin mitään velkaa tai muuta rasitetta.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari