Emäpitäjän leijona siirtyy ennustajaäijäksi kotisohvalle

Yhteistyö toimii Imatran seutukunnassa, koska Imatra huomioi myös pienemmät kumppaninsa. Kunnallisesta itsehallinnosta on enää rippeet jäljellä.

RUOKOLAHTI. Kun Ruokolahden kunnanjohtajalta Vesa Jäppiseltä kysyy kolmea aitoa ruokolahtelaista asiaa, niin yhden osaa arvata etukäteen.

– Leijona on Ruokolahden tunnettavuuden kannalta aivan ylivoimainen asia. Aitoa on myös emäpitäjämäisyys. Se on jotakin, jossa kunnioitetaan perinnettä, tunnetaan kotiseuturakkautta, autetaan apua tarvitsevaa. Ehkä se on myös eukkojen luomaa henkistä hyvinvointia.

Kolmanneksi aidoksi asiaksi Jäppinen nostaa kirkonmäen ja Pappilanlahden miljöön.

– Kauniimpaa kirkonmäkimaisemaa, joka esimerkiksi Puumalantieltä kulkijan silmään tarttuu, saa Suomesta turhaan hakea.

VESA JÄPPINEN tuli kunnansihteeriksi Ruokolahdelle 1974. Uinuvan emäpitäjän kehittäminen oli käynnistynyt pari vuotta aikaisemmin koulukeskuksen rakentamisella. Kuntakeskus on runsaassa 30 vuodessa pessyt kasvonsa täydellisesti.

– Silloin (1970-luvulla) pystyttiin toteuttamaan aidosti kunnallista itsehallintoa. Tänä päivänä joutuu miettimään, onko tällaista kunnallista itsehallintoa edes olemassa.

Tänä päivänä enemmän kuin puolet kunnan budjetista kuuluu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maksuihin. Lopulla 43 prosentilla euroista on niilläkin useimmiten jo korvamerkitty osoite perusopetukseen, päivähoitoon, kunnallistekniikkaan ja maakunnallisesti tai seutukunnallisesti hoidettuihin palveluihin.

– Itsenäistä päätösvaltaa voimme käyttää eniten maankäyttöön ja asumiseen liittyvissä asioissa.

KUNNANJOHTAJA Jäppiseltä heruu suuri kiitos ruokolahtelaisille päättäjille, kuntalaisille ja kunnan henkilöstölle. Asioita on tehty yksituumaisesti jalat maassa pitäen ja kunnan sekä kuntalaisten kokonaisetua ajatellen.

– Ruokolahdella on hyvä imago, kunnantalolla on hyvä fiilinki tehdä töitä. Näiden toivoisin jatkuvan. Toisaalta kuntalaiset kyllä pitävät meidät hereillä, jos jokin asia ei toimi heitä tyydyttävällä tavalla.

PITKÄN kunnallisen uran ajalle mahtuu hetkiä, joita voi jälkeenpäin vähän harmitella tai joista voi tuntea pienoista ylpeyttä.

Harmin puolelle Jäppisellä menee Koivukeskuksen alkuperäisen idean vesittyminen. Sahauksen jatkojalostusta ei yrityspuistoon koskaan saatu.

– Koivukeskuksen kunnan omistamat hallit ovat kuitenkin täynnä vuokralaisia, työpaikkoja alueella on noin 70. Ei se nyt minusta niin huonosti ole. Pienoista ylpeyttä voimme taas tuntea kunnan tarjoamista palveluista, asumiseen ja lapsiin nivoutuvasta hyvinvointiverkostosta.

Ruokolahtelaiset voivat käydä tervehtimässä eläkkeelle jäävää kunnanjohtaja Vesa Jäppistä tänään kunnantalolla kello 10-15 järjestettävillä kaikille avoimilla kahveilla.

Kuvateksti

Tuuli Truhponen

Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen siirtyy iloisin mielin oloneuvokseksi.

Vesa Jäppinen

Syntymäaika ja -paikka: 30.7.1947 Savonlinna.

Perhe: Puoliso Riitta Jäppinen, kaksi lasta maailmalla. Omakotitalo Ruokolahden keskustaajamassa.

Ruokolahden kunnanjohtaja vuodesta 2003, kunnansihteeriksi Ruokolahdelle 1974.

Kesäpaikka: Hepokivi Savonlinnassa.

Rakkaimmat harrastukset: Verkkokalastus, virvelöinti, luonnossa liikkuminen ja ukin rooliin valmistautuminen.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen