Etelä-Karjalassa ei käydä kauppaa loppiaisena

Etelä-Suomen AVIn ylijohtaja on poikkeusaukioloajasta eri mieltä kuin virkamiehensä.

Outi Salovaara

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi torstaina kielteisen päätöksen loppiaisen poikkeusaukioloajoista Kaakkois-Suomen kaupoissa.

AVIn ylijohtaja Anneli Taina on asiasta eri mieltä kuin virkamiehensä.

— Olen suoraan sanottuna pahoillani, jos tällainen päätös on tehty. Olen sitä mieltä, että venäläisten turistien runsas tulo Suomeen pyhinä aiheuttaa sellaisen poikkeavan tilanteen, jota lainsäädäntö tarkoittaa. Minusta luvat pitäisi myöntää, Taina sanoo.

AVI hylkäsi Kaakkois-Suomen kauppakamareiden poikkeuslupahakemukset, joita perusteltiin matkailulla eli venäläisten lomasesongilla. Poikkeuslupaa haettiin myös Hämeeseen yhtä huonolla menestyksellä.

Taina ei ollut ennen torstai-iltapäivää tietoinen AVIn käsittelyssä olleista poikkeuslupahakemuksista, koska virkamiehillä ei ole velvollisuutta tiedottaa tavallisista hakemusasioista.

Etelä-Suomen AVIsta poiketen Itä-Suomen ja Lapin virastot hyväksyivät hakemukset loppiaisen poikkeusaukiolosta. Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen ei voikaan ymmärtää viranomaistoiminnan linjattomuutta.

Tyrmäävästä päätöksestä yllättynyt Peltonen lähetti torstaina Tainalle sähköpostia, jossa kysytään onko hyvän hallintotavan mukaista, että viranomaiset soveltavat lakia täysin eri tavoin eri puolilla maata.

— Tietenkin eri virastojen pitäisi pyrkiä yhtenäisiin tulkintoihin, se on selvä, Taina toteaa.

Viime vuonna Taina käytti maaherrana ollessaan otto-oikeuttaan ja hyväksyi Etelä-Karjalan kauppakamarin hakemuksen vuodenvaihteen poikkeusaukioloajoista vastoin valmistelevan virkamiehen kantaa.

Taina on joululomalla tammikuun alkupuolelle saakka, joten tällä kertaa hänen mahdollisuutensa vaikuttaa asiaan viime tingassa näyttävät heikoilta.

Uusi laki vähittäiskaupan aukioloajoista tuli voimaan vuosi sitten joulukuussa. Etelä-Suomen AVIssa kielteisen poikkeuslupapäätöksen valmistellut ylitarkastaja Timo Korhonen perustelee ratkaisua sillä, että uusi laki vapautti vain sunnuntaiaukiolon, mutta ei juhlapyhien aukioloaikoja.

Laissa kuitenkin todetaan, että erityisestä esimerkiksi matkailuun liittyvästä syystä poikkeusluvan voi myöntää myös juhlapyhiksi. Etelä-Suomessa matkailu ei kuitenkaan kelvannut perusteluksi.

— Katsoimme, että erityisiä perusteluja ei ollut, Korhonen sanoo.

Mika Peltonen sanoo, että kauppakamari ja poikkeuslupahakemuksen takana olleet S- ja K-ryhmä sekä muut eteläkarjalaiset kaupan alan edustajat harkitsevat valittamista hallinto-oikeuteen.

Valmisteleva virkamieskin suorastaan suosittelee valittamista, jotta asia tulisi selvitettyä perusteellisesti.

— Olisi hyvä jos tästä valitettaisiin, Korhonen sanoo.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara