Nordkalk neuvottelee maakaupoista Ihalaisissa

Vaalimaantien ja Ihalaisen teollisuusalueen välissä oleva maa-alue on tarkoitus muuttaa teollisuusalueeksi ja liittää eteläisen kaupunginosan yleiskaavaan.

LAPPEENRANTA. Ihalaisen teollisuusalueella kalkkikiveä louhiva Nordkalk Oy haluaa laajentaa aluettaan rautatien toiselle puolelle. Kysymys ei ole kaivostoiminnan laajentamisesta vaan suoja-alueesta, joka liitettäisiin yleiskaavaan teollisuusalueena.

Lappeenrannan kaupunki on valmis myymään kaivosyhtiölle omistamansa maa-alueet kiinteistöineen.

Kaupunki omistaa valtaosan alueesta, jolla sijaitsevat muun muassa tyhjillään olevat Mäntylän sairaala ja viimeksi hoivakotina toiminut entinen Kaivosjohtajan kartano.

Nordkalkin divisioonajohtaja Eelis Eskelinen pitää asiaa ennenaikaisena, eikä ei suoraan myönnä ostoaikeita.

– Ei ole se vaihe nyt, että me siitä enempää keskustelemme.

Eskelisen mukaan teollisuuden vaatimukset tulisi huomioida myös perusteollisuuden lähimmillä alueilla.

– Meitä kiinnostaa alueen tuleva käyttö, koska se liittyy läheisesti teollisuusalueeseemme. Tässä on monta tekijää, myös muut Ihalaisen alueen yhtiöt.

Ihalaisen teollisuusintegraatissa toimivat Nordkalkin lisäksi Paroc Oy, Finnsementti Oy ja Suomen Karbonaatti Oy.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen myöntää, että alueen tulevasta käytöstä neuvotellaan Nordkalkin kanssa.

– Kaupunki haluaa muuttaa omistamiensa alueiden maankäyttöä niin, että se vastaa paremmin muun ympäristön käyttöä. Muu kuin teollisuustoiminta ei siihen kohtaa sovellu.

Kaupungin tavoitteena on maankäyttöratkaisu, jolla Ihalaisen teollisuusalueen ympärille ei synny uusia toimintarajoituksia.

Käyttötarkoitusta muutetaan tuotannolliseen toimintaan, mistä Nordkalkin kanssa nyt neuvotellaan.

Miettisen mukaan kaupunki haluaa turvata elinkeinopolitiikallaan myös Ihalaisen teollisuusalueen kehitysmahdollisuudet.

– Mäntylän sairaalan ja hoivakodin käyttö hoiva-alan toimintaan ei ole enää luontevaa niin lähellä teollisuusaluetta. Rakennukset ovat myös kunnoltaan tiensä päässä, eikä niiden peruskorjaaminen hoivakotikäyttöön ole järkevää.

Kaupungin intresseissä on myydä sen omistuksessa oleva alue kokonaan Nordkalkille, koska kaupunki ei enää tarvitse aluetta omiin tarpeisiinsa.

– Teemme kaupat alkuvuodesta, jos neuvottelutulos syntyy. Sitä ennen kauppaa ei käydä muiden tahojen kanssa, Miettinen kertoo.

Mäntylän sairaala-alueen kiinteistöjen sekä Paraistentien varrella olevan Kaivosjohtajan kartanon lisäksi Vaalimaantien ja Paraistentien välissä on myös pieni asuntoalue ja yksi yritystila. Ne eivät ole nyt neuvoteltavan sopimuksen kohteina.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki