Kristillisen koulun taival on ollut kuoppainen

Lappeenrannan Omenapuu-koulun viidestä oppilaasta yksi erosi koulun ilmapiirin vuoksi. Opettaja on irtisanoutunut.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Toista vuotta toiminnassa olevan Lappeenrannan kristillisen Omenapuu-koulun toiminta takkuaa. Koulussa on vasta viisi 1.—3. luokan oppilasta. Heistäkin yksi lähtee vuodenvaihteessa pois vanhempien koettua, että koulu harjoittaa henkistä väkivaltaa uskonnon varjolla.

Koulun aktiivit odottivat alkuvuodesta, että tänä syksynä oppilaita olisi ollut jo 20.

Samassa yhteydessä toimivan kristillisen Omenapuu-päiväkodin lapset ovat vastoin odotuksia esikoulun jälkeen hylänneet Omenapuun ja siirtyneet peruskouluun muualle. Kahdeksasta kristillisen päiväkodin esikoululaisesta vain yksi siirtyi tänä syksynä oman koulun oppilaaksi.

Yksityisin varoin toimivan koulun ainoa vakituinen opettaja on irtisanoutunut tällä viikolla. Hän ei halua kommentoida asiaa.

Koulun toiminnasta hätääntynyt oppilaan huoltaja on ollut kaupungin opetuspäällikköön Mari Routtiin yhteydessä. Routti piti yhteydenottoa huolestuttavana ja kehotti huoltajaa viemään asian viranomaisille.

Lapsensa pois koulusta ottanut huoltaja kertoo useita tapauksia uskonnolla pelottelusta. Esimerkkinä on iltapäiväkerhon hoitajan toteamus lapsen kerrottua koulunvaihdoksesta.

— Lapselleni sanottiin, että hän joutuu koulua vaihdettuaan eroon Jumalasta ja Jeesuksesta, sanoo järkyttynyt huoltaja.

Jos oppilas on käyttäytynyt huonosti, koulun ja päiväkodin henkilökunta on saattanut pitää sitä perhettä koettelevan kiusaajan tekona.

Lisäksi huoltaja kertoo, että päiväkodista oli levitetty arkaluontoista salassapidettävää tietoa perheen asioista. Tieto oli levinnyt myös yhdistyksen johdolle, joka oli esirukoillut perheen puolesta perheelle kertomatta.

Huoltajan mukaan opetussuunnitelma ei ole toteutunut. Lapsi ei ole edistynyt syksyn mittaan suunnitelmien mukaan. Pätevä, vakituinen opettaja on ollut runsaasti sairauslomalla ja epäpätevä opettaja on vastannut opetuksesta.

Koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja ja koulun rehtori Tuomo Liimatainen ei salassapitovelvollisuuden vuoksi halua kertoa lapsen tai opettajan irtisanoutumisen syitä.

— Sitä en luonnollisestikaan voi kertoa, hän sanoo.

Liimatainen arvelee, että koulun niukka oppilasmäärä johtuu kotikoulustatuksesta ja sadan euron kuukausimaksusta. Uskonnollinen painostus hänelle täysin vieras asia.

— Kuulen tästä ensimmäistä kertaa, sanoo Liimatainen, jonka päivätyö on muualla kuin koulussa.

Liimatainen tunnustaa kuulleensa, että yhtä työntekijää on syytetty salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Hänen mukaansa rikkomusta ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Kannatusyhdistyksen hallituksessa on perusluterilaisten lisäksi muun muassa Nokia-mission, Vapaakirkon ja helluntailaisten edustajia.

Yksi hallituksen jäsen on vuosia sitten joutunut jättämään työnsä luterilaisessa seurakunnassa jyrkkien uskonnollisten näkemystensä vuoksi.

Lappeenrannan kristillinen Omenapuu-koulu

Aloitti syksyllä 2009 Rakuunamäellä.

Koulua pyörittää Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry.

Oppilaita ollut tänä syksynä viisi, ensi keväänä vain neljä.

Yhdistys on lisäksi ylläpitänyt vuodesta 2002 Omenapuu-päiväkotia samoissa tiloissa.

Kaupunki ostaa päiväkodilta päivähoito- ja esikoulupalveluja.

Koulu on yksityinen kotikoulu.

Koululaisten vanhemmat maksavat sata euroa kuukaudessa. Lisäksi koulu saa lahjoituksia muilta yksityishenkilöiltä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara