Heikko tulopohja lisää Suomenniemen haasteita

Perusturva syö 70 prosenttia kokonaisbudjetista. Satunnaiset tuotot tasapainottavat jälleen ensi vuoden talousarviota.

SUOMENNIEMI. Tulojen pienuus hankaloittaa vuodesta toiseen Suomenniemen talousarvion laadintaa. Vuoden 2011 talousarvioesityksessäkin joudutaan turvautumaan satunnaisiin tuottoihin.

– Puunmyynnin ohella valmistaudutaan metsäpalstojen myymiseen. Tämän vaihtoehtona on osittainen Suur-Savon Sähkön osakkeista luopuminen, kunnanjohtaja Anne Ukkonen kertoo.

Ukkonen luonnehtii talousarvion laatimista erittäin haasteelliseksi tehtäväksi. Palvelutarpeet ja kustannuspaineet kasvavat, mutta verotulot pikemminkin vähenevät entisestään.

– Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ovat ne asiat, jotka vievät meidän rahamme. Perusturvan osuus talousarviosta nousee 70 prosenttiin, teknisen toimen osuus on 20 ja hallinnon, peruskoulun sekä vapaa-aikatoimen yhteensä vain kymmenen prosenttia, Ukkonen selvittää.

Vaikka perusturvasta nipistettiin euroja pois vielä budjetin loppuhionnan yhteydessä, mistään säästöistä ei voida puhua. Talous ei myöskään ole tasapainossa, sillä nollatuloksesta jäädään nyt 40?000 euron päähän.

KUNTALIITOKSEN esiselvitys valmistuu tammikuussa ja aihetta koskeva kansalaiskeskustelu on jo alkanut. Ukkosen mielestä itsenäisenä säilyminen on ainakin talouden näkökulmasta katsottuna vaikeaa, koska kustannusten raju leikkaaminen heikentää väistämättä palvelutasoa.

Tulevaisuutta synkentää sekin, että vuosille 2012 – 2013 ennustetaan huomattavan suurta alijäämää. Sen kattaminen edellisten tilikausien ylijäämillä ei näytä mahdolliselta.

Päivi Virta-Salo

Suomenniemen investoinnit vuonna 2011

Terveysaseman remontoiminen päiväkodiksi: 115?000 euroa.

Myllysillan asuntoalueen kunnallistekniikan suunnittelu ja toteutus 10?000 euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen